EV punjači prekriće sve putne koridore u Evropi zahvaljujući novom zakonu

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jul.2023, 09:31

EV punjači prekriće sve putne koridore u Evropi zahvaljujući novom zakonu

Evropska unija usvojila je novi zakon o pokrivanju kontinenta stanicama za brzo punjenje električnih vozila (EV punjači), kako bi zadovoljila rastuću potražnju električnih automobila.
Zakon predviđa postavljanje stanica za brzo punjenje automobila i kombija na svakih 60 kilometara duž glavnih EU transportnih koridora do 2025. Isti zahtevi za razdaljinu za teška teretna vozila i kamione, moraće da budu ispunjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << do 2030. godine.
Aerodromi i luke će takođe morati da obezbede struju za putničke brodove i avione do 2025. godine.
„Novi zakon je prekretnica“, izjavila je Rakel Sančez Himenez, španska ministarka saobraćaja.
„Optimisti smo da će građani u bliskoj budućnosti moći da pune svoje električne automobile jednako lako kao što to danas čine na benzinskim stanicama”, prenosi Independent.
Novi zakon EU čini deo paketa „Fit for 55“, koji je Evropska komisija objavila 2021. godine, a koji ima za cilj smanjenje neto emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. u poređenju sa nivoima zagađenja iz 1990. godine.
EU takođe ima za cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

iea.orgProdaja električnih vozila u periodu 2016-2023
Nabavka električnih automobila u Evropi i širom sveta beleži ogroman rast poslednjih godina, pri čemu prodaja električnih automobila sada predstavlja oko jednu petinu svih novih automobila širom sveta.
Prošlog meseca, tržište električnih automobila na baterije u EU poraslo je sa 10,7 odsto na 15,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), prestigavši po prvi put dizel vozila. Zemlje sa najvećim rastom bile su Holandija, Nemačka i Francuska, koje su doprinele sa više od 700.000 prodatih jedinica u prvoj polovini godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.