EU: zakonodavstvo o autorskim pravima gura ljude ka pirateriji

Izvor: B92, 10.Jun.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: zakonodavstvo o autorskim pravima gura ljude ka pirateriji

Govoreći na Midem događaju Andrus Ansip iz Evropske Komisije podelio je svoju viziju jedinstvenog digitalnog tržišta.

Konstatujući da je geografsko blokiranje loše za poslovanje, on je rekao da otvaranje sadržaja van granica i obezbeđivanje dobre zakonske mogućnosti daje najbolji način za borbu protiv piraterije. "Naše zakonodavstvo tera ljude da kradu" poručio je on. Prošlog meseca je Evropska Komisija usvojila novu strategiju nazvanu "Digital Single Market" sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se potrošačima poboljša pristup digitalnim dobrima i servisima. Između ostalih stvari, iz Komisije su poručili da žele da okončaju "diskriminatorsku praksu" od "neopravdanog" geografskog blokiranja. "Želim da vidim da svaki potrošač dobija najbolju ponudu, kao i da svaka kompanija ima pristupa najširem tržištu, bilo gde da ste u Evropi" rekao je predsednik Evropske Komisije na ovom događaju.

Drugi deo strategije je da se modernizuju evropski zakoni o autorskim pravima kako bi se omogućilo potrošačima da lakše uživaju u online sadržaju, kao što je pristupanje sadržaju koji ste kupili kući u drugim zemljama Evropske Unije. "Naši ljudi moraju da dobiju mogućnost da kupuju sadržaj širom Evrope kao što to rade kod kuće, a naše kompanije moraju da dobiju mogućnost da prodaju sadržaj širom Evropske Unije kao što to rade kod kuće" poruka je bivšeg premijera Estonije a sada člana Evropske Komisije Andrusa Ansipa, koji je potom dodao: "Danas mi nemamo jedinstveno digitalno tržište širom Evrope već imamo 28 relativno malih tržišta a za male kompanije je praktično nemoguće da razumeju 28 različitih zakonodavstava".

Ansip je istakao da je ono što je moguće o offline svetu, mora biti moguće i u online svetu. Ansip je takođe izrazio zabrinutost da planovi Evropske Unije za zakonodavstvom koje će modernizovati pravila o autorskim pravima, su nešto što plaše stvaraoce sadržaja. Njegov zaključak je da 100 miliona Evropljana želi da pristupi sadržaju u drugim zemljama, ali ne mogu zbog geografskog blokiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.