EU zabrinuta zbog Tajlanda

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog Tajlanda

Brisel/Bangkok -- Evropska unija je danas izrazila "izuzetnu zabrinutost" zbog političkih pritvaranja i cenzure u Tajlandu.

U isto vreme šef vojne hunte sastao sa zvaničnicima da bi im izneo planove za budućnost države.

EU - ključni trgovinski partner države Jugoistočne Azije - saopštila je da jedino jasan plan za povratak demokratije u Tajlandu može da omogući "kontinuiranu podršku" Brisela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je tajlandska vojska prošle sedmice preuzela vlast, preneo je AFP.

"Pratimo razvoj događaja sa izuzetnom zabrinutošću", rekla je ministar spoljnih poslova EU Ketrin Ešton.

"Zatražili smo od vojnog rukovodstva da oslobodi sve koji su proteklih dana pritvoreni iz političkih razloga i da ukine cenzuru", dodala je ona.

Vlasti su ukinule građanske slobode u vanrednom stanju i uvele noćni policijski čas.

Sedam dana po preuzimanju vlasti tajlandski vojni lider, general Prajat Čan-O-Ča, sastao se sa zvaničnicima centralne i regionalnih vlasti i izneo im plan za budućnost države u tri etape, pre nego što bi mogla da se vratu demokratska vlast, bez davanja vremenskog okvira.

U državi će u prvoj etapi postojati "poseban zakon" a kasnije će biti formirana nacionalna skupština i "savet za reformu", izjavila je armijski portparol Siričan Ngatong.

Tek onda će u zemlji početi proces pripreme za izbore, rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.