EU zabrinuta zbog Jehovinih svedoka u Rusiji

Izvor: Mondo, 21.Apr.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog Jehovinih svedoka u Rusiji

Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Ruske Federacije da Jehovine svedoke proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrani sve njene aktivnosti.

Foto: MONDO

"Federalna vlada zabrinuta je zbog toga što je Rusija zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka", rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Martin Šejfer, prenosi TASS.

Rusija je u četvrtak proglasila Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zabranila sve aktivnosti na teritoriji Rusije.

Sud je naložio momentalno zatvaranje svih 395 lokalnih ogranaka Jehovinih svedoka u Rusiji i da imovinu zapleni država.

Rusi zabranjuju Jehovine svedoke

Odluka Vrhovnog suda još uvek nije pravosnažna, ali će biti nakon 30 dana ili kada Apelacioni sud izda svoje mišljenje u slučaju da Jehovini svedoci ulože žalbu.

Predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini rekla je da Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava.

Ona napominje i da Ustav Ruske Federacije, kao i ruske međunarodne obaveze i međunarodni standardi o ljudskim pravima, garantuju slobodu veroispovesti.

U saopštenju se navodi i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde, na osnovu principa o jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti.

---------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.