EU zabranila Ćirilu i Metodiju da budu sveci

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2012, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabranila Ćirilu i Metodiju da budu sveci

Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva evra da prikaže braću iz Soluna Ćirbila i Metodija, koji su na Veliku Moravsku doneli pismenost i hrišćanstvo, kao svece sa oreolom kako je prvobitno želela.

Mogu Ćirilo i Metodije, ali ne mogu krst i oreol  

Oreoli na glavi dvojice svetaca i krst u grafičkom predlogu novog novčića koji slovačka centralna banka izdaje naredne godine, povodom godišnjice dolaska slovenskih apostola >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na teritoriju Velike Moravske uklonjeni su zbog propisa Evropske unije da novčići koji su sredstvo plaćanja i van Slovačke moraju da budu verski neutralni.

 

"Evropska komisija i neke zemlje članice zatražile su da se neki simboli uklone u skladu sa religijskom neutralnošću. Konkretno reč je o oreolu i krstu", kazala je portparol NBS Petra Paureova.

 

Definitivni izgled novčića bez hrišćanskih obeležja ne sviđa se Slovačkoj katoličkoj crkvi, dok istoričari smatraju da je sasvim u redu.

 

"Mi smo sekularna država koja nije vezana ni za jednu ideologiju ni konkretnu religiju. U vreme kada su Ćirilo i Metodije bili na našoj teritoriji još nisu bili sveti, te je to u redu i sa istorijskog gledišta", kazao je dnevniku Pravda istoričar Jan Štajnhibel.

 

"To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje, jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima, protestovao je protiv novog novčića portparol Biskupske konferencije Slovačke Jozef Kovačik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirilo i Metodije mogu na novčić, ali ne kao sveci

Izvor: Beta, 18.Nov.2012

BRATISLAVA, 18. novembra 2012. (Beta) - Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva evra da prikaže braću iz Soluna Ćirila i Metodija, koji su na Veliku Moravsku doneli pismenost.

Nastavak na Beta...

Evronovčići bez Ćirila i Metodija

Izvor: Press, 18.Nov.2012

Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva evra da prikaže braću iz Soluna Ćirbila i Metodija, koji su na Veliku Moravsku doneli pismenost i hrišćanstvo, kao svece sa oreolom kako je prvobitno želela...Oreoli na glavi dvojice svetaca i krst u grafičkom predlogu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.