Evronovčići bez Ćirila i Metodija

Izvor: B92, 18.Nov.2012, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evronovčići bez Ćirila i Metodija

Bratislava -- Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva evra da prikaže Ćirila i Metodija, kao svece sa oreolom kako je prvobitno želela.

Oreoli na glavi dvojice svetaca i krst u grafičkom predlogu novog novčića koji slovačka centralna banka izdaje naredne godine, povodom godišnjice dolaska slovenskih apostola na teritoriju Velike Moravske uklonjeni su zbog propisa Evropske unije da novčići koji su sredstvo plaćanja i van Slovačke moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu verski neutralni.

"Evropska komisija i neke zemlje članice zatražile su da se neki simboli uklone u skladu sa religijskom neutralnošću. Konkretno reč je o oreolu i krstu", kazala je portparol NBS Petra Paureova.

Definitivni izgled novčića bez hrišćanskih obeležja ne svidja se Slovačkoj katoličkoj crkvi, dok istoričari smatraju da je sasvim u redu.

"Mi smo sekularna država koja nije vezana ni za jednu ideologiju ni konkretnu religiju. U vreme kada su Ćirilo i Metodije bili na našoj teritoriji još nisu bili sveti, te je to u redu i sa istorijskog gledišta", kazao je dnevniku Pravda istoričar Jan Sstajnhibel.

"To je nepoštovanje vlastite istorije. Ljudi su u vreme totalitarnog režima rizikovali hapšenje, jer su želeli da govore o Ćirilu i Metodiju kao o svecima", protestovao je protiv novog novčića portparol Biskupske konferencije Slovačke Jozef Kovačik.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sveci ne mogu na novac

Izvor: RTS, 18.Nov.2012

Slovačka banka neće smeti da prikaže Ćirila i Metodija kao svece, na apoenima koje treba da emituje upravo u njihovu čast. Krst i oreoli će morati da budu uklonjeni zbog propisa EU, koji obavezuju na versku neutralnost...Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva...

Nastavak na RTS...

Evronovčići zbog krsta bez Ćirila i Metodija

Izvor: Kamatica.com, 19.Nov.2012, 09:00

Narodna banka Slovačke neće smeti na novim novčićima u apoenima od dva evra da prikaže Ćirila i Metodija, kao svece sa oreolom kako je prvobitno želela..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.