EU za zabranu izvoza oružja Turskoj

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za zabranu izvoza oružja Turskoj

Savet EU sa sastanka u Luksemburgu pozvao je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije, a zemlje članice da razmotre prekid izvoza oružja Ankari.
U zaključcima Saveta EU podseća se na odluku nekih zemlja članica da odmah zaustave izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oružja namenjen Turskoj.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je u toku turska vojna akcija uz dramatične posledice, EU podseća na odluku nekih zemlja članica da odmah zaustave izvoz oružja namenjen Turskoj", navodi se u zaključcima Saveta EU.
Ministri su ocenili da turska vojna akcija predstavlja ozbiljno podrivanje stabilnosti i bezbednosti celog regiona, a Savet EU najavio sastanak radnih grupa koje će koordinisati pozicije zemlja članica EU u akciji zaustavljanu izvoza oružja Turskoj.
EU ministri upozorili su da je turskom vojnom akcijom otežana mogućnost postizanja mira u Siriji kroz političke procese koje vode UN i da se ozbiljno podriva napredak koji je postignut u cilju pobede nad Islamskom Republikom.
"EU ostaje posvećana jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu sirijske države", navodi se u zaključcima.
Istovremeno, Savet podseća da je Turska ključni partner EU i važan činilac u sirijskoj krizi i regionu.
U saopštenju EU upozorava da će obustaviti pomoć za stabilizaciju i razvoj onim područjima gde su prava lokalnog stanovništva ignorisana i zloupotrebljana, ali i da će u svetlu novih potreba nastaviti napore za rešavanje "ozbiljne humanitarne i izbegličke krize".
Pogledaj vesti o: Turska,   Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU za sankcije zbog turskih bušotina u Mediteranu

Izvor: B92, 14.Okt.2019

Luksemburg -- Savet Evropske unije ponovio je osudu nelegalnih bušenja koje Turska sprovodi u istočnom Mediteranu blizu Kipra...Savet je pozvao na definisanje mera protiv onih koji su uključeni u ove nelegalne aktivnosti..."Savet se na osnovu već obavljenog pripremnog rada slaže da je uspostavljen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.