EU uvodi vize Amerikancima!

Izvor: Mondo, 09.Mar.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvodi vize Amerikancima!

Američki državljani koji budu putovali u neku od zemalja Evropske unije od 2021. godine moraće da imaju vizu.

Foto: Mondo/Mario Milojević

Ključni razlog za uvođenje viza Amerikancima je spor EU sa SAD, koje odbijaju da ukinu vize građanima Hrvatske, Bugarske, Poljske, Rumunije i Kipra.

Evropska unija u petak je objavila da će putnicima iz SAD biti potrebna nova vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, kako bi mogli da posete šengenski prostor koji obuhvata 26 zemalja EU koje nemaju međusobne granice i dopuštaju slobodan protok ljudi i robe.

Trenutno državljani SAD mogu putovati 90 dana unutar EU bez vize.

Da bi aplicirali za ETIAS vizu, građani SAD treba da imaju važeći pasoš, i-mejl, kreditnu ili debitnu karticu, a maloletnicima je potreban samo pasoš.

Iz EU je objašnjeno da ETIAS viza važi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele.

Građani Srbije bez viza u Emirate

Evropska komisija je 2016. godine zatražila od SAD da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica, jer regulativa EU podrazumeva isti tretman za sve zemlje članice.

Koliko "vredi" srpski pasoš?

Komisija je bila sklona da sačeka kraj mandata Donalda Trampa da SAD ukinu vize za pet zemalja, ali je Evropski parlament u junu prošle godine izglasao uvođenje viza za državljane SAD.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.