EU uverena u dogovor s Grčkom

Izvor: B92, 11.Jun.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uverena u dogovor s Grčkom

Nižnji Novgorod, Atina -- Predsednik Evropske unije Herman Van Rompej rekao je danas da je "uveren" u to da će do kraja juna biti potpisan nov program pomoći Grčkoj.

"Mi radimo na dodatnim evropskim finansijskim sredstvima za Grčku. Kao i ranije, to će imati pozitivan rezultat i sporazumećemo se do kraja ovog meseca", istakao je Van Rompej.

"Ako me pitate da li sam siguran, moj odgovor je da, siguran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam", rekao je on.

"Radimo na raznim nivoima u okviru programa. Najpre, to je paket mera Grčke za zaustavljanje fiskalnoj isklizavanja u 2011. godini i tu ona preduzima znatan napor", rekao je Van Rompuj na kraju samita Rusija-EU u Nižnjem Novgorodu, 500 kilometara istočno od Moskve.

On je pružio uveravanja da EU radi "na uključianju privatnog sektora" - komercijalnih banaka za pomoć Grčkoj.

Godinu od angazovanja EU i MMF za pomoć Grčkoj obezbeđivanjem 110 milijarde evra u kreditima tokom tri godine, Evropljani razmatraju novu pomoć toj zemlji koja i dalje ima ogroman dug. Prema jednom diplomatskom izvoru, nova pomoć bi mogla da iznosi najmanje 90 milijardi evra.

Diskusija o učešću privatnog sektora u novoj pomoći Grčkoj u fokusu je EU i u središtu razlika između zemalja evrozone i Evropske centralne banke (ECB). To pitanje će biti i glavna tačka samita EU 23. i 24. juna.

Grčki ministar najavljuje nove mere štednje

Novi petogodišnji plan mera štednje je neophodan da bi Grčka mogla da vraća dugove i konačno se izvuče iz duboke dužničke krize, izjavio je u Atini ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

Nove mere štednje koje je Vlada poslala u Parlament na glasanje krajem juna, treba da podstaknu reforme koje EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtevaju od Grčke u zamenu za 110 milijardi evra zajma za spasavanje.

"Pred nama je izbor između teškog puta i puta uništenja... Ova vlada neće nikad izabrati put uništenja... Moramo da popravimo ono što ne valja ili ova zemlja neće imati budućnost", rekao je Papakonstantinu prilikom predstavljanja novih mera.

On je ukazao da novi plan štednje koji će biti na snazi do 2015. godine, mora da bude odobren u Parlamentu kako bi Grčka u julu dobila sledećih 12 milijardi evra iz programa za spasavanje.

Bez novih mera štednje grčki dug, koji će prema procenama 2011. godine dostići 160 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), do 2015. će dostići 200 odsto BDP-a.

Usvajanje mera štednje možda neće biti dovoljna garancija da Grčka dobije očekivana sredstva, napominje agencija Asošiejted pres (AP), pošto MMF ne želi da isplati novac dok se ne nađe rešenje za finansiranje Grčke 2012. godine.

Nove mere štednje treba da smanje državne rashode i povećaju poreze do kraja 2015. godine, dve godine po isteku mandata ove vlade, a predviđaju i 50 milijardi evra privatizacije.

Nove mere, kao i to što oštre mere štednje uvedene 2010. godine nisu dale očekivane rezultate, doveli su do rasprostranjenog nezadovoljstva, te su pred Skupštinom, na centralnom atinskom trgu, Sindagmi, građani uspostavili logor i celodnevne proteste.

Papakonstantinu je naveo da će biti smanjeni rashodi za odbranu i da će sledećih godina broj državnih službenika biti smanjen za 150.000, sa sadašnjih 700.000. On je dodao da će biti uveden odnos od jednog novog zaposlenog na svakih 10 penzionisanih ili otpuštenih, kako bi se omogućile strukturalne promene.

Među ostalim merama je suzbijanje izbegavanja poreza tako što će građani biti oporezovani na osnovu procenjenih troškova života, a ne prijavljenog prihoda.

Papakonstantinu je dodao i da su počeli pregovori sa švajcarskim vlastima kako bi se povećalo "vraćanje bogastva u zemlju", pošto se pojavila zabrinutost da Grci iznose novac u inostranstvo.

On je rekao da vlada razmatra i ukidanje poverljivosti bankarskih podataka za građane koji su bili ili i dalje jesu na uticajnim mestima, kako bi njihovi računi u bankama mogli da budu provereni.

Još nisu donete odluke o povećanju poreza na imovinu, snižavanju cenzusa za porez na prihod i uvođenju dodatnih poreza na bezalkoholna pića i prirodni gas, ali će biti uvedeni dodatni porezi na čamce za rekreaciju i bazene, ukazao je grčki ministar finansija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.