Izvor: Radio 021, 02.Okt.2020, 19:02

EU uvela sankcije protiv zvaničnika iz Belorusije, Lukašenko nije na spisku

Sankcije će pogoditi oko 40 ljudi. Aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za sada nije na spisku

AFP

Zemlje Evropske unije (EU) odlučile su da uvedu sankcije protiv Belorusije zbog situacije u zemlji koja traje od predsedničkih izbora održanih početkom avgusta, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je naveo da će sankcijama biti obuhvaćeno oko 40 zvaničnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za sada nije na spisku.

„Sutra ćemo pisanim putem ozvaničiti sankcije protiv Belorusije", najavio je Mišel na konferenciji za medije na kraju prvog dana Samita Evropske unije.

Protesti u Belorusiji - suzavac, šok bombe, hapšenja i povici „fašisti, fašisti“ Od Miloševića do Lukašenka: U kojoj meri protesti u Belorusiji podsećaju na druge „Zašto ćutite": Slavne književnice iz Belorusije i Rusije protiv Lukašenka i Putina

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je spisak već pripremljen, a da je pisana potvrda samo tehnička stvar.

Kako je na kraju prvog dana Samita izjavio francuski predsednik Emanuel Makron, stavljanje Lukašenka na spisak zvaničnika koji potpadaju pod sankcije moglo bi negativno uticati na napore koje Evropska unija ulaže da uključi Lukašenka u pregovore.

Međutim, kako je dodao, ukoliko Lukašenko ne uspe da postigne dijalog sa svojim narodom, protiv njega mogu biti uvedene sankcije u budućnosti.

Lukašenko je ranije već bio pod sankcijama EU, koje su ukinute 2016. godine.

Getty ImagesLukašenkova glavna suparnica Svetlana Tihanovskaja pozvala je evropske lidere da uvedu sankcije protiv beloruskih zvaničnika

Lideri EU su krajem avgusta saopštili da ne priznaju zvanične rezultate avgustovskih izbora u Belorusiji i ocenili da izbori nisu bili slobodni. Oni pozivaju na održavanje novih izbora i mirnu predaju vlasti.

Krajem septembra, Kanada i Velika Britanija uvele su pojedinačne sankcije protiv Lukašenka i još nekih zvaničnika. Svoje liste zvaničnika pod sankcijama takođe su objavile Letonija, Litvanija i Estonija.

U Minsku je 23. septembra održana inauguracija Aleksandra Lukašenka, koja nije bila prethodno najavljena. Nakon toga, mnoge zapadne zemlje nisu priznale Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije.

Prethodno, u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej ocenio je bi sankcije protiv beloruskih zvaničnika izazvale kontraefekat.

U ovoj zemlji već dva meseca traju masovni protesti, a demonstranti traže ostavku Aleksandra Lukašenka i održavanje novih izbora.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

EU uvela sankcije protiv zvaničnika iz Belorusije, Lukašenko nije na spisku

Izvor: B92, 02.Okt.2020

Sankcije će pogoditi oko 40 ljudi. Aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za sada nije na spisku..Zemlje Evropske unije (EU) odlučile su da uvedu sankcije protiv Belorusije zbog situacije u zemlji koja traje od predsedničkih izbora održanih početkom avgusta, saopštio je predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.