EU uvela antidamping carine na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Izvor: Press, 04.Avg.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvela antidamping carine na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Evropska unija je uvela danas antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.
Foto Tanjug video
Evropska unija je uvela danas antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.
Evropska komisija je saopštila da će carinski nameti, koji su najavljeni u februaru, važiti pet godina, pošto Evropa pokušava da se uhvati u koštac sa globalnom prevelikom ponudom čelika do koje je, kako navodi francuska agencija AFP, uglavnom dovela masovna kineska proizvodnja.
"U svetlu globalne krize prekapaciranosti industrije čelika, Komisija će primeniti  obrambene trgovinske mehanizme kako bi se ponovo uravnotežili uslovi na tržištu za proizvođače iz EU i iz inostranstva", piše u saopštenju EK.
Komisija je navela da će antidamping carine za kineski hladno valjani čelik biti u rasponu od 19,7 do 22,1 odsto, a za ruske kompanije od 18,7 do 36,1 odsto.
Hladno valjani čelik koristi se u širokom spektru industrija za proizvodnju svih vrsta robe - od automobila do frižidera.
U saopštenju se dodaje da EU ima više od 100 trgovinskih odbrambenih mera na snazi, da 37 uvedenih mera cilja nefer uvoz čeličnih proizvoda, od kojih 15 proizvoda dolazi iz Kine.
EU je imala čitav niz trgovinskih sporova s Kinom, njenim drugim najvećim trgovinskim partnerom, koji proizvodi više od polovine čelika u svetu.
Peking nije bio spor u reagovanju na potez EU koji smatra nepoštenom merom i krajem prošlog meseca je uveo antidampinške carine na određeni uvoz čelika iz EU, Japana i Južne Koreje, navodi francuska agencija.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

EU uvela carine, pet godina stega za čelik iz Kine

Izvor: B92, 04.Avg.2016

EU je uvela antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta...Evropska komisija je saopštila da će carinski nameti, koji su najavljeni u februaru, važiti pet godina, pošto Evropa pokušava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.