EU usvojila zaključke o proširenju ka zapadnom Balkanu, za BiH status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2022, 14:23

EU usvojila zaključke o proširenju ka zapadnom Balkanu, za BiH status kandidata

Ministri za evropska pitanja EU danas su usvojili zaključke o proširenju ka Zapadnom Balkanu i odobrili kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.Ovu odluku treba da potvrde lideri EU u četvrtak na samitu u Briselu. Odluku je jutros najavila francuska državna sekretarica za evropska pitanja Lorans Bun u svojoj izjavi da je "EU postigla konsenzus da dodelimo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo".

Ministri EU danas treba da daju svoju podršku procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proširenja zato što je ova proces, kako je izjavio visok EU zvaničnik, ključan strateški instrument EU i važno je da se održi stabilnost u Evropi u novoj geo-političkoj realnosti, i izrazio je nadu da će ministri EU dati svoju potpunu podršku politici proširenja.

Izvor Tanjuga u EU je danas rekao da ne očekuje dugu debatu o Zapadnom Balkanu na samitu 27 EU lidera.

To ne znači da EU poklanja manje pažnje Zapadnom Balkanu, ali je podsetio da se nedavno održao samit EU-ZB u Tirani, da je taj sastanak bio uspešan, veoma pozitivan i sa rezultatima, posebno u vezi sa migracijama.

Jedina tema oko koje će lideri da razgovaraju je Kosovo, ali ne kao glavna tema samita, kaže EU zvaničnik.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je sinoć na pres konferenciji u Briselu izjavio da će on informirati lidere o situaciji na KiM, a sutra specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putuje u Beograd i Prištinu da bi doneo sveže informacije liderima Unije koji bi bili osnova za debatu na samitu.

Zvaničnik je najavio da će lideri primiti zahtev Prištine za dodeljivanje statusa kandidata za članstvo, a zatim će, kaže, EU da sledi uobičajenu proceduru,

To znači da će Savet EU da pošalje prištinski zahtev u Evropsku komisiju, koja zatim treba da iznese svoje mišljenje o zahtevu za kandidaturu.

"Kao što znate", naglasio je zvaničnik EU, "te procedure traju drugo, kao što je bio slučaj za Bosnom i Hercegovinom".

Da BiH pokaže spremnost da ispuni postavljene uslove

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji u prvom reagovanju na određivanje kandidatskog statusa BiH poručio je da to znači da će proces pristupanja EU biti ubrzan i da se očekuje da se pokaže spremnost za ispunjavanje postavljenih uslova.

Varhelji je posle sastanka Saveta za opšte poslove EU rekao da je odluka o dodeli kandidatskog statusa BiH bila jednoglasna i jasna, te da ne očekuje nikakva iznenađenja u četvrtak, kada ovu odluku treba da potvrdi Savet EU.

"Potrebno je da vidimo progres u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidatski status i takođe implementirati 14 ključnih prioriteta koje Evropska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromenjen", rekao je Varhelji u izjavi za Fenu.

Smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Evropska unija stoji uz BiH, ali je sada potrebno da BiH pokaže da je spremna da ispuni uslove koji su pred nju postavljeni.

Predlog Evropske komisije je i da se napravi forum u okviru kojeg će se moći da se razgovara sa rukovodstvom države koje će biti imenovano nakon Opštih izbora održanih u oktobru da bi se ispunili svi ključni prioriteti.

Izrazio je nadu da će dodela ovog statusa BiH biti veliki podsticaj novoizabranim vladama i da će shvatiti da je sada vreme da se krene sa radom.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti, a Varhelji kaže da su postavljeni vrlo jasni i objektivni kriterijumi i da je izrazio nadu da će s novim parlamentarcima rad na tim kriterijumima početi odmah.

Savet za ošte poslove EU odobrio je ranije danas kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i poslednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. decembar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.