EU usvojila sporazum o graničnoj saradnji Fronteksa i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 19:13

EU usvojila sporazum o graničnoj saradnji Fronteksa i Srbije

Savet EU usvojio je danas sporazum o saradnji u upravljanju granicama između Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

U Briselu navode da je u pitanju važan deo ukupne strategije EU upravljanja granicama koja za cilj ima borbu protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Predsedavajući Saveta EU i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović navodi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isti sporazum potpisan i sa Crnom Gorom.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo”, kaže Božinović.

U Savetu EU objašnjavaju da će ovaj sporazum omogućiti Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim spoljnim granicama, obezbediti sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima zemlje koji graniče sa EU.

Naglašava se da su ove aktivnosti usmerene na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Zaključuje se da će sporazum stupiti na snagu čim se završe potrebne procedure u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet EU usvojio sporazum - Fronteks pomaže Srbiji u upravljanju granicama

Izvor: RTS, 26.Maj.2020

Savet Evropske unije usvojio je sporazum o saradnji u upravljanju granicama imeđu Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks). . U Briselu navode da je u pitanju važan deo ukupne evropske strategije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.