EU upozorava: Zabrinjavajući porast antisemitizma

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 18:54

EU upozorava: Zabrinjavajući porast antisemitizma

Zemlje članice EU jednoglasno su danas usvojile deklaraciju u kojoj izražavaju zabrinutost zbog porasta antisemitizma.

U deklaraciji se navodi da je vrlo zabrinjavajuć porast pretnji protiv Jevreja u Evropi, posebno ponovno pojavljivanje konspiracijskih mitova, javno izražavanje antisemitizma, posebno u kontekstu pandemije virusa kovid-19, kao i porast antisemitskih incidenata i zločina iz mržnje.

Ističe se da je borba protiv antisemitizma horizontalno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje treba rešavati na više nivoa vlasti - lokalnom, nacionalnom i evropskom.

U dokumentu se navodi i da je "svaki oblik antisemitizma, netolerancije ili rasne mržnje nespojiv sa vrednostima i ciljevima EU i njenih članica", ali i da zemlje članice EU moraju da garantuju bezbednost jevrejskim zajednicama i institucijama, prenosi Hina.

Izjavu je pozdravio i potpredsednik Komisije za unapređenje evropskog načina života Margaritis Shinas.

"Evropa čvrsto stoji protiv svih oblika antisemitizma. Jevreji jesu i uvek će biti deo evropskih društava i našeg načina života. Obaveze koje su danas preuzele zemlje članice još jednom potvrđuju tu činjenicu", rekao je Shinas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.