EU u krizi, ali i dalje najbolji put za Srbiju

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU u krizi, ali i dalje najbolji put za Srbiju

Učesnici samita međunarodnog Ekonomskog foruma ocenili da je Evropska unija i pored krize, najbolji put za Srbiju. EU će se sigurno izvući iz krize.

Evropska unija je u krizi, ali ona je i dalje najbolji put za Srbiju, ocenili su učesnici međunarodnog Ekonomskog samita koji je organizovan u Beogradu.

Nekadašnji ambašador Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vašingtonu Ivan Vujačić istakao je da je ubeđen da će EU prevazići krizu u kojoj se nalazi i da za Srbiju to ostaje najbolja opcija.



“Članstvo u Uniji je kruna procesa. Glavne promene su u fazama pre pristupanja EU i zato je jako bitna kandidatura, pogotovo ako se ubrzo dobije datum”, ocenio je Vujačić.


Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik rekla je da Srbija treba da se integriše u evropske i globalne institucije i dodala da njena zemlja podržava teženje Beograda za ulazak u EU.

Ona je kazala da Srbija treba da bude ponosna na svoja dostignuća u 2011. godini i čestitala vlastima na završetku saradnje sa haškim Tribunalom, kao i na sprovođenju Akcionog plana.

Vorlikova je istakla i da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine, što je prema njenim rečima način za uspostavljanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Irska ratifikovala S S P

Savet Evrope zabrinut zbog netolerancije u Srbiji

Dežer: Srbija napredovala, problema još ima

Predsednik Fondacije Konrad Adenauer Henri Bone je rekao da se Evropska unija nalazi u najvećoj krizi do sada, ali, i da pored toga što se mnogi stanovnici Nemačke pitaju zašto pomagati opstanak evro zone, monetarna unija ostaje najbolja opcija.

“Mnogo Nemci ne shvataju zašto treba da pomažu druge građane EU koji nisu bili štedljivi. Zato političari moraju da objasne zašto neke odluke moraju da se donesu koje se možda čine neproduktivnim”, dodao je Bone.

Prema njegovim rečima u Srbiji je potrebna otvorena debata o EU, i o prednostima koje donosi učlanjenje u Uniju u odnosu na saradnju sa Rusijom i Kinom.

“Ako bi mi Nemci, koji činimo jedan posto svetskog stanovništva, hteli da budemo partneri sa Kinom ili Brazilom, to bi bio težak put. Ali zato kao članica EU imamo tržište od 500 miliona ljudi i to je jak glas i prema SAD”, objasnio je predsednik Fondacije Konrad Adenauer.

Ambasador Poljske Andžej Jasionovski je kao uslov za ulazak Srbije u EU naveo “normalizaciju odnosa” sa Kosovom i zatražio da Beograd sarađuje sa Euleksom i Kforom a “ne da se prave prepreke njihovim aktivnostima”.

On je naglasio da EU ulaskom novih članica “ne želi arenu nerešenih konflikata i sporova”.

Direktor instituta za politički kapital iz Budimpešte Jožef Pandur je ocenio da se Srbija nalazi na pravom putu i da je optimista da će do kraja ove godine dobiti status kandidata.

Italijanski ambašador Armando Varikio je kazao da Srbija treba da dobije kandidaturu do kraja godine i da se uskoro nakon toga utvrdi datum za početak pregovora.

On je dodao da dijalog sa Prištinom treba da urodi plodom, istakavši da to nije nešto što se zahteva od Srbije, već je Evropa spremni da o tome sarađuje sa Srbijom.

Ambasador Turske Riza Čolak je ocenio da je Srbija ključni akter na Zapadnom Balkanu, dodavši da je saradnja između Turske i Srbije je izuzetna.

On je rekao da je siguran da će Srbija pronaći pravi put kroz “lavirint” evropskih integracija, požalivši se da njegova zemlja, iako šest ekonomija u Evropi, ne uspeva da postane članica Unije.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU ipak najbolje rešenje za Srbiju

Izvor: B92, 03.Okt.2011

Beograd -- Evropska unija (EU) je i dalje, uprkos krizi kroz koju sada prolazi, najbolje rešenje za Srbiju, konstatovali su ekonomisti i privrednici...Nekadašnji ambašador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić je ubeđen da će EU prevazići krizu u kojoj se nalazi i da za Srbiju to ostaje najbolja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.