EU u Tajvanskom moreuzu? Vreme je da pošaljemo ratne brodove

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 13:17

EU u Tajvanskom moreuzu? "Vreme je da pošaljemo ratne brodove"

Žozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, kaže da bi evropske mornarice trebalo da patroliraju Tajvanskim moreuzom usled novih kinesko-tajvanskih napetosti.

Borelj je, prenosi Gardijan, svoje mišljenje napisao u članku za Žurnal de dimanš, a dodao je da Evropsku uniju Tajvan brine ekonomski, komercijalno i tehnološki.

"Zato pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi pokazali evropsku predanost slobodi plovidbe u ovom apsolutno ključnom području", naglasio je.

Kako je pre dve nedelje Kina počela s vežbama oko tog ostrva, koji smatraju svojom teritorijom, simulirajući ciljane napade i blokadu, tokom rasprave o Kini u Evropskom parlamentu Borelj je izjavio kako je Tajvan nužan deo "geostrateškog perimetra koji jamči mir".

"Bilo kakva akcija protiv Tajvana mora biti odbačena i to ne samo iz moralnih razlog, nego i zato što bi to, u državnom smislu, bilo izuzetno ozbiljno za Evropsku uniju. Tajvan je strateški važan zbog proizvodnje poluprovodnika - naglasio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Boreljovi komentari dolaze nakon izjave Emanuela Makrona, francuskog predsjednika, koji je prilikom posete Kini istakao da Evropa ne bi trebalo da bude sledbenik Sjedinjenih Američkih Država, što je izazvalo kritike dela političara iz SAD-a, kao i unutar EU.

Do kineskih vežbi oko ostrva došlo je nakon službene posete tajvanske predsednice Cai Ing-Ven SAD-u. Tamo se susrela s predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, a još pre tog događaja oglasili su se iz kineskog konzulata u Los Anđelesu gde su otkrili šta misle o potencijalnom sastanku.

"Taj susret bi, u bilo kom svojstvu, veoma povredio osećaje kineskog naroda, poslao bi pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama i uticao na političke odnose Kine i SAD-a. Ne bi doprineo miru, bezbednosti i stabilnosti u regiji. Ovaj susret nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda", naveli su u saopštenju.

To nije jedini službeni kineski potez kojim su kritikovali odnos stranih političara prema Tajvanu.

Nedavno su uputili pismo južnokorejskom ambasadoru u najmnogoljudnijoj državi sveta zbog izjave južnokorejskog predsednika Jon Suk-Jeola.

On je, naime, spomenuo da je pitanje Tajvana globalno pitanje i uporedio ga sa situacijom oko Severne Koreje.

Takav komentar je zamenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Veidong opisao kao "potpuno neprihvatljiv".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVROPA ŠALJE MORNARICU U TAJVANSKI MOREUZ? "Ne samo iz moralnih razloga", nešto mnogo važnije je u INTERESU Brisela

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2023

Borelj je objasnio zbog čega je Tajvan bitan Evropi..Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da bi evropska mornarica trebalo da patrolira u "spornom" Tajvanskom moreuzu. Borelj je rekao da bi ta zaštitna mera pokazala koliko je Tajvan ključan za Evropu...Borelj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.