EU tržišta: Deutsche Bank i Daimler spustil indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Feb.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU tržišta: Deutsche Bank i Daimler spustil indekse

FRANKFURT - Na europskim burzama u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Deutsche banke i nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer porastao 0,9 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je do 11,30 sati 0,20 posto, na 7.122 boda, dok je pariški CAC porastao 0,05 posto, na 4.794 bod. Frankfurtski DAX oslabio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je, pak, 0,25 posto, na 11.628 bodova.

Najveći pad cijena, u prosjeku za 1,2 posto, jutros je zabilježio automobilski sektor zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata njemačkog Daimlera.

Cijena dionice tog proizvođača Mercedesa pala je 4 posto.

Još je više, oko 6 posto, potonula cijena dionice Novo Nordiska, nakon što je najveći svjetski proizvođač lijekova za dijabetes izvijestio o manjoj dobiti u posljednjem lanjskom kvartalu nego što se očekivalo.

Oštro je, 5,4 posto, jutros pala i cijena dionice Deutsche banke jer je najveća njemačka banka izvijestila o gubitku u proteklom tromjesečju od 1,9 milijardi eura zbog snažnog rasta troškova pravnih postupaka u vezi nezakonitih radnji.

Unatoč tim podbačajima, sezona objava poslovnih rezultata ostaje pozitivna. Dosad je petina kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa objavila izvješća, pri čemu je njih 57 posto izvijestilo o dobiti u skladu ili iznad očekivanja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade europskih kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 10 posto veće nego u istom razdoblju godinu dana prije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.