EU traži od SAD da izuzeće od taksi bude trajno

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2018, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži od SAD da izuzeće od taksi bude trajno

Lideri Evropske unije izrazili su nezadovoljstvo što je taj blok samo privremeno izuzet od plaćanja američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum i naveli da SAD tu meru nije ni trebalo da primene na članice Unije.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je novinarima na današnjem samitu EU u Briselu da lideri tog bloka "žele da osiguraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trajno izuzeće" od plaćanja taksi, pošto se suštinski ne slažu sa stavom da one treba da se odnose i na EU radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD.

Lideri 28 zemalja navode da će dok Vašington ne osigura to potpuno izuzeće taksi za EU zadržati pravo "da odgovore SAD prikladnim merama i na proporcionalan način". Oni su već napravili spisak američkih dobara na koje bi mogle biti uvedene kontra takse, a među njima su raznovrsni proizvodi, od burbona, preko farmerki i motocikala, do đusa. Predsednik SAD Donald Tramp planira da uvede takse od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum. Iako je meta tog poteza Kina, koja preplavljuje svet jeftinim čelikom i aluminijumom, ta mera će pogoditi i mnoge druge zemlje, uključujući bliske američke saveznika kao što je EU.

Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija odobrila je privremeno izuzeće od plaćanja taksi, do okončanja pregovora. Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da američki planovi o uvođenju taksi predstavljaju "izuzetno nesrećnu jednostranu akciju, protivnu dogovorenim međunarodnim pravilima".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.