EU testira proizvode od govedine

Izvor: RTS, 14.Feb.2013, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU testira proizvode od govedine

Evropska unija pozvala sve članice da testiraju DNK proizvoda od govedine, kako bi se utvrdilo da li sadrže konjsko meso. Skandal potresao i Nemačku gde je u lancu samoposluga "Real" u smrznutim lazanjama umesto goveđeg, otkriveno konjsko meso.

Sve članice Evropske unije pozvane su da testiraju DNK proizvoda od govedine, kako bi se utvrdilo da li sadrže konjsko meso. Skandal se u međuvremenu proširio i na Nemačku. U lancu samoposluga "Real" u smrznutim lazanjama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, umesto goveđeg, otkriveno konjsko meso.

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Nemačkoj, sa više od 300 prodajnih objekata širom zemlje, iz opreza je povukao sa rafova lazanje marke "tip", jer su testovi potvrdili prisustvo konjskog mesa. Sumnja se da je meso stiglo u nemačku pokrajinu Severnu Rajnu Vestfaliju preko jednog dobavljača iz Luksemburga.

U toku je sveobuhvatna istraga jer se strahuje da je meso opasno za ljudsku ishranu. Postoje indicije da su životinje dobijale lek sa fenilbutazonom, doping-sredstvom za trkaće konje.

"Ne mogu da tvrdim da nema opasnosti po zdravlje, jer još nismo sve detaljno analizirali. Nejasno je zašto su ubacivali konjsko meso u proizvode, koje inače nije jeftinije od goveđeg. Verovatno postoji razlog za to", navodi ministar u Vladi Severne Rajne Vestfalije Johanes Remel.

I druge samoposluge u Nemačkoj, Švajcarskoj, Danskoj i Norveškoj proveravaju svoje proizvode. Iz opreza su povučene lazanje francuskih kompanija "Findus" i "Komižel". Kako bi se stalo na put špekulantima i zdravstvenim rizicima, Evropska unija traži od zemalja članica detaljno testiranje proizvoda od govedine, uključujući i DNK analizu mesa.

"Poslali smo zahteve za kontrolu proizvoda na adrese 18 snabdevača iz sedam zemalja. Moraće da dokažu, na osnovu analize, da nisu mešali konjsko meso sa goveđim", navodi Johana Stajneršted iz švedske Agencija za kontrolu hrane.

"Jasno je da je to sada problem čitave Evropske unije koji zahteva jedinstveni odgovor. Kada je reč o zaštiti potrošača i o pravilima za označavanje pakovanja hrane to je zadatak za sve države pojedinačno, ali u koordinaciji sa Evropskom komisijom", rekao je ministar poljoprivrede Irske Sajmon Kovini.

Francuska vlada saopštava da je istragom utvrđena odgovornost francuske kompanije za preradu mesa "Spangero", jer je znala da meso označeno kao goveđe može biti konjsko. Opsežna istraga već danima traje u Velikoj Britaniji, gde zvaničnici obećavaju stroge kazne za sve koji su učestvovali u ovoj kriminalnoj obmani potrošača.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.