EU spremna da sarađuje sa Rusijom po pitanju Libije

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2017, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU spremna da sarađuje sa Rusijom po pitanju Libije

Evropska unija je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi zajedničkim naporima objedinile Libiju, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i najavila da će sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim sastanak na tu temu biti održan naredne sedmice.

„Detaljno smo diskutovali o tome kako da ujedinimo komandanta libijske vojske maršala Halifu Haftara i  šefa vlade nacionalnog jedinstva Fajeza el Saradža, a to ćemo nastaviti i naredne nedelje“, rekla je ona.

Mogerinijeva je ocenila da EU u potpunosti podržava rad premijera Saradža i predsednički savet, a spremna je i da podrži libijski proces koji je zasnovan na međunarodnom pravu prema sistemu UN, što bi moglo da dovede do ujedinjenja zemlje.

„Ukoliko uspemo da ostvarimo saradnju i sa Rusijom, to će biti izuzetno pozitivno, iako je neophodno dogovoriti se do koje mere je ta saradnja moguća“, dodala je ona.

Mogerinijeva je rekla i da je sa Lavrovim postignuta saglasnost za saradnju na pitanju Sirije, iako nije precizirala u kakvom obliku.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.