EU spremna da bez odlaganja nastavi dijalog

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 18:44

"EU spremna da bez odlaganja nastavi dijalog"

Evropska unija je spremna da bez odlaganja nastavi dijalog koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, poručuje Peter Stano.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost je uz to ocenio da je nova vlada u Prištini pokazala spremnost za ponovno pokretanje dijaloga.

"Uklanjanjem preostalih prepreka za nastavak dijaloga pod okriljem EU, nova vlada pokazuje svoju opredeljenost da bez odlaganja ponovo pokrene dijalog. Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekujemo da i Srbija učini isto. Srbija treba da doprinese, posebno u međunarodnim odnosima, uspostavljanju pogodnog okruženja za sklapanje pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom", rekao je Stano za Glas Amerike.

Stano je naglasio da o vremenu nastavka i obimu dijaloga odlučuju dve strane.

On je dodao da je "odluka o tome ko će predstavljati Kosovo u dijalogu kojim posreduje EU na vlastima Kosova".

Stano je u pisanom odgovoru za Glas Amerike potvrdio da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak putovati u predstojećim danima u region da bi pripremio teren i razgovarao o aspektima dijaloga sa učesnicima, ali nije precizirao mogući termin njegovog boravka.

Stano je rekao i da su visoki predstavnik EU Žozep Borel i specijalni izaslanik Lajčak pozdravili odluku prištinskih vlasti da uklone mere protivne, kako je naglasio, sporazumima postignutim u dijalogu.

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da bude učesnik pregovora kojima posreduje Lajčak i pisanje Radija slobodna Evropa da evropski diplomata u više navrata nije uspeo da kontaktira Tačija i specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, Stano je rekao da status kvo u dijalogu nije održiv.

“Razgovore bi trebalo nastaviti što je pre moguće, nakon što situacija koju uzrokuje pandemija koronavirusa to omogući. Već duže vreme ističemo da je ključno ponovo pokrenuti dijalog što regionu daje jasnu evropsku perspektivu. Evropska unija posreduje dijalogom od 2011. i sa radom na tome nastavlja posredstvom visokog predstavnika Žozepa Borelja, kome podršku u tome pruža Miroslav Lajčak", rekao je Stano.

On je podvukao da nedavno imenovanje specijalnog izaslanika EU za taj region odražava koliki značaj države članice pridaju dijalogu.

"Novi specijalni izaslanik je u stalnom kontaktu sa relevantnim partnerima - otvoren je za njihove poglede, očekivanja i zabrinutosti u pripremi terena da bi dijalog bio što pre nastavljen. Dijalog, uz posredstvo Evropske unije, jedini je način da evropska budućnost postane realnost za građane Kosova”, poručio je Stano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.