EU se priprema za neuređen Bregzit

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se priprema za neuređen Bregzit

Evropska komisija pozvala je 27 zemalja članica Evropske unije da se pripreme za neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU. Za evropske privrednike koji trguju sa Velikom Britanijom objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne pripreme u slučaju takvog scenarija.
"U svetlu nastavka neizvesnosti kada je u pitanju ratifikacija Ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o razdruživanju od strane Velike Britanije i zbog ukupne unutrašnje političke situacije, scenario Beregzita 'bez dogovora' 1. novembra i dalje ostaje moguć iako ne i željeni ishod", navode u Evropskoj komisiji.

Osam nedelja pre povlačenja Velike Britanije iz EU, predviđenog za 31. oktobar, Evropska komisija ponovo je pozvala sve članice da se pripreme za scenario Bregzita bez dogovora. 
U cilju minimalizovanja problema koji mogu nastati u trgovini sa Velikom Britanijom, a u slučaju neuređenog Bregzita, svi uključeni u taj proces pozvani su da obave finalne pripreme.
Evropska komisija objavila je detaljnu listu neophodnih priprema za sve kompanije koje posluju sa Velikom Britanijom i obavestila ih o neophodnim obavezama i formalnostima u slučaju prekogranične trgovine.
EK je predložila Evropskom parlamentu i Savetu da naprave ciljana tehnička prilagođavanja u oblasti transporta za slučaj neuređenog izlaska Velike Britanije. 
Odlučeno je i da se sporazumi sa Velikom Britanijom u oblasti ribarstva, kao i eventualno učešće Londona u EU budžetu za 2020. godinu, zadrže na nivou koji je dogovoren za 2019. godinu.
Istovremeno, EK je predložila da fondovi za Evropsku solidarnost i Evropsko globalno prilagođavanje budu na raspolaganju kako bi mogli da pomognu kompanijama, radnicima i zemljama članicama koji bi najviše bili pogođeni izlaskom Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU se priprema za neuređen Bregzit

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2019

BRISEL - Evropska komisija pozvala je EU 27 da se pripreme za neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU. Za evropske privrednike koji trguju sa Velkom Britanijom objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne priprema u slučaju takvog scenarija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.