EU sazvala hitan sastanak

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 12:22

EU sazvala hitan sastanak

Brisel -- Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će sazvati sastanak Saveta za sredu da razmatra situaciju u Belorusiji.

"Narod Belorusije ima prava da odluči o svojoj budućnosti i slobodno izabere svog vođu", napisao je danas Mišel na svom tviter nalogu.

On je dodao da je nasilje protiv demonstranata neprihvatljivo i da ne može biti dozvoljeno.

Na ministarskom sastanku EU u petak dato je zeleno svetlo za sankcionisanje represije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Belorusiji posle spornih predsedničkih izbora na kojima je ponovo pobedio predsednik Aleksandar Lukašenko.

U Belorusiji se održavaju dnevni protesti više od sedam dana od spornih predsedničkih izbora koji su dali Lukašenku šesti uzastopni mandat. Juče je održan jedan od najvećih skupova opozicije u Minsku, kao i manji skup pristalica Lukašenka, na kome je on govorio.

Beloruski demonstranti okupili su se jutros ispred više fabrika i ispred sedišta javne televizije u Minsku, na poziv opozicije koja je najavila generalni štrajk zbog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski savet sastaje se u vezi razvoja situacije u Belorusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Avg.2020

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel (Charles Michel) sazvao je samit lidera država Evropske unije (EU) kako bi raspravljali o situaciji u Belorusiji. Samit je zakazan za sredu 19. avgusta, a biće održan u formatu video konferencije. "Narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.