EU sagradila mostove u Kraljevu - Kroz Program pomoći poplavljenim područjima uloženo 150.000 EUR

Izvor: YU-Build.rs, 19.Dec.2015, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sagradila mostove u Kraljevu - Kroz Program pomoći poplavljenim područjima uloženo 150.000 EUR

Most na Musinoj reci u Kraljevu, koji je Evropska unija sagradila nakon urušavanja u poplavama u maju 2014. godine, zvanično je pušten u saobraćaj u četvrtak, 17. decembra 2015. godine. EU je izdvojila 150.000 EUR kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, za izgradnju dva mosta u Kraljevu, na Musinoj reci i Lopatnici, koji su završeni početkom decembra 2015. godine.

>> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs <<

Oba mosta izgrađena zahvaljujući pomoći Evropske unije završena su u predviđenom roku, ali najvažnije je da su građani njima zadovoljni. Nadamo se daljoj saradnji sa EU, a u planu je izgradnja još osam mostova u Kraljevu - rekao je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

Centralni stub starog mosta urušio se zbog porasta vodostaja i izlivanja Musine reke, čime je 50 domaćinstava bilo odsečeno od svojih njiva. Takođe, stanovnici naselja morali su da putuju do centra Kraljeva zaobilaznim putem.

Izgradnji mosta prethodilo je čišćenje terena i sanacija obala reka. Poplave su uzrokovale i destabilizaciju obale, pa je posebna pažnja posvećena njenom jačanju na mestima novih oslonaca mosta, dugog 14 metara.

- Zahvaljujući ovoj pomoći Evropske unije, mostom na Musinoj Reci uspeli smo da povežemo dva sela. Oko 1.000 stanovnika više ne mora da ide zaobilaznim putevima do svojih njiva - rekao je predsednik Mesne zajednice Musina Reka Đorđe Milutinović.

Most na Musinoj reci sagrađen je od armiranog i prednapregnutog betona, dok je tri metara široka kolovozna ploča hidroizolovana i presvučena sa dva sloja asfalta, a uređeno je i odvodnjavanje površinske vode sa mosta.

Izvor: Ekapija


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.