EU reguliše tržište kriptovaluta: Bolje nego ništa

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 09:57

EU reguliše tržište kriptovaluta: "Bolje nego ništa"

Poslanici Evropskog parlamenta u petak su odobrili nacrt ambicioznog zakona (MiCA) kojim Brisel prvi put pokušava da reguliše tržište kriptovaluta.

Evropska komesarka za finansijsku stabilnost i finansijske usluge Mejrid Mekginis očekuje da će MiCA postati važeći zakon u EU od jula, nakon što ga odobre parlamenti zemalja članica Evropske unije, prenosi Blumberg.

Kao što smo videli ovih meseci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadzor i čvršća pravila su preko potrebni da bi se izbegao kolaps nalik na krah projekata FTX, Tera Luna, Celzijus i Vojažer, dodala je komesarka Mekginis.

Deo zakona vezan za stabine kriptovalute (stablecoin) će početi da važi tek u julu sledeće godine.

Prema zakonu MiCA, svaka kompanija koja u Evropskoj uniji nudi usluge vezane za kriptovalute će morati da bude registrovana u jednoj od država članica, što će joj omogućiti da radi po celoj EU. Nadležni organi EU će nadzirati rad platformi za trgovanje kriptovalutama i paziti da se ne ponovi krah tržišta kao u poznatom slučaju kriptoberze FTX.

Zakon koji se pripremao tri godine, ima i svoje kritičare, a mnogi mu zameraju da ne ide ukorak sa vremenom i ne reaguje na aktuelne probleme vezane za kriptovalute. MiCA ni na koji način ne reaguje na novije fenomene kao što su pozajmljivanje kriptovaluta, decentralizovano finansiranje kripto valutom bez posrednika (DeFi) ili nezamenljive tokene (NFT).

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard je zbog pomenutih nedostataka već zatražila da se donese novi, unapređeni zakon, MiCA 2.

Pored toga, nova pravila ugrožavaju anonimnost korisnika kriptovaluta, pošto MiCA primorava kriptoberze da objave informacije o transakcijama, odnosno identitet pošiljalaca i primalaca.

Šefovi kriptoindustrije uglavnom kažu da je ovaj zakon "bolje nego ništa" i hvale evropski pristup tržištu sa kriptovalutama koji nije represivan kao onaj u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.