EU produžila sankcije Rusiji

Izvor: Akter, 19.Jun.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija je danas produžila za još godinu dana sankcije uvedene protiv Rusije pošto je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim

EU je pre dva dana produžila druge ekonomske sankcije Rusiji, zavedene zbog ukrajinske krize.

"EU osuđuje nezakonito rusko pripajanje Krima i Sevastopolja", navodi se u saopštenju Evropskog saveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Rusija je pripojila Krim marta 2014. godine posle referenduma na kojem je 97 odsto birača glasalo za aneksiju.

Sankcije koje su postepeno uvedene i produžene do 23. juna 2016. godine, zabranjuju evropske investicije na Krimu i izvoz robe i tehnologije u oblasti saobraćaja, telekomunikacije i energetike, kao i sve što je povezano s eksploatacijom nafte, gasa i minerala.

Na Krimu su im zabranjene i turističke aktivnosti, kao i uvoz proizvoda s tog poluostrva u EU.

EU je u sredu za šest meseci produžila seriju teških privrednih sankcija protiv Rusije, zbog podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Te sankcije su uvedene 29. jula 2014. godine, posle pada putničkog aviona malezijske kompanije iznad istočne Ukrajine. U toj nesreći, koja je verovatno izazvana raketom zemlja-vazduh, poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Ta sankcije su pooštrene septembra 2014. godine.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.