EU pritisla Mekdonalds zbog poreza, beže u London

Izvor: Mondo, 08.Dec.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pritisla Mekdonalds zbog poreza, beže u London

Američki lanac brze hrane Mekdonalds saopštio je danas da će svoje poresko sedište za najveći deo poslovanja koje se odvija van SAD, preseliti u Britaniju iz Luksemburga.

Foto: screenshot/youtube

Ovakva odluka doneta je nakon što je Evropska komisija otvorila istragu povodom poreskih povlastica koje je ta kompanija dobila od Luksemburga.

Kako izveštava agencija "Blumberg", Mekdonalds će osnovati novu holding kompaniju sa sedištem u Velikoj Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koja je u junu odlučila da napusti Evropsku uniju.

Nova kompanija biće zadužena za prikupljanje franšiznih naknada van SAD i ostvareni profit će biti oporezovan u skladu sa (veoma povoljnim) britanskim korporativnim porezima, saopšteno je iz te kompanije.

EU je otvorila istragu povodom poreskih aranžmana Mekdonaldsa i Luksemburga, nakon što je otkriveno da je ta kompanija pregovorala o još nižim poreskim stopama sa tom zemljom, što se smatra nelojanom konkurencijom unutar EU.

Zbog poreskog muljanja u avgustu je kažnjen i gigant Apple. Apple i irska vlada dogovorili su "paket" mera i saradnju usled koje Apple gotovo da nije ni plaćao poreze Evropskoj uniji, što je (pogađate) protivno EU zakonima koji su na snazi i zbog toga je Evropska komisija donela odluku da kazni kompaniju iz Kupertina sa rekordnih 13 milijardi dolara kazne i naplati joj porez koji duguje.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Mekdonalds seli poresko sjedište

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2016

NJUJORK - Američki lanac brze hrane Mekdonalds saopštio je danas da će svoje poresko sjedište za najveći dio poslovanja koje se odvija van SAD, preseliti u Britaniju iz Luksemburga, nakon što je Evropska komisija otvorila istragu povodom poreskih povlastica koje je ta kompanija dobila od Luksemburga...Kako...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.