„EU prima k znanju odluke koje je doneo parlament Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„EU prima k znanju odluke koje je doneo parlament Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“

Evropska unija obaveštena je o formiranju nove vladine koalicije u Moldaviji, spremna je da radi sa demokratskom, legitimnom vladom i poziva na mir i uzdržanost, izjavili su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.
Evropska unija prima k znanju odluke koje je doneo parlament Republike Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Evropske komisije. U saopštenju se napominje da je Evropska unija „spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom na osnovu uzajamne predanosti reformama i osnovnim principima sadržanim u sporazumu o pridruživanju“. „Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane osnova naših odnosa. To je takođe najvažnija stvar koju građani Moldavije očekuju i zaslužuju“, ističe se u izjavi. „U svetlu događaja koji su usledili nakon odluka koje je juče doneo parlament Moldavije, Evropska unija još jednom snažno poziva na smirenost i suzdržanost. Dijalog između demokratski izabranih predstavnika treba da bude ključ za pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu“, navodi Evropska komisija. Proruska Partija socijalista Moldavije i proevropski blok ACUM formirali su u subotu parlamentarnu većinu, a Moldavija je, nakon tri meseca čekanja, dobila novu vladu. Ustavni sud je ove odluke proglasio nezakonitim, a parlament je kao odgovor na to saopštio da je Demokratska partija, koja je još uvek na vlasti, pokušala da uzurpira vlast preko sudija.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva pozdravlja formiranje vlade u Moldaviji

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2019

Moskva pozdravlja formiranje vladajuće koalicije i vlade u Moldaviji, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.. „Moskva poziva formiranje vladajuće koalicije i Vlade u Moldaviji. Raspoloženi smo za rad sa demokratski izabranim organima Moldavije u cilju obnove uzajamno...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.