EU preti? Putin će odgovarati

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 19:46

EU preti? "Putin će odgovarati"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u ponedeljak da će okrenuti "svaki kamen" kako bi predsednika Rusije odgovarao za agresiju.

"Prevrnućemo svaki kamen dok Putin i njegove pristalice ne budu pozvani na odgovornost za zločine u Ukrajini", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u izjavi povodom otvaranja centra za procesuiranje zločina počinjenih u Rusiji. agresiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tu zemlju

Nova institucija se nalazi u blizini evropske pravosudne agencije Eurojust u Hagu.

Predsednik EK je rekao da će "igrati ključnu ulogu u obezbeđivanju da krivci budu izvedeni pred lice pravde", prenosi dpa.

MKS je već izdao međunarodnu poternicu za Putinom

Zapadne zemlje od početka invazije traže legalne načine da procesuiraju Rusiju. Međunarodni krivični sud (MKS), takođe u Hagu, nedavno je izdao međunarodnu poternicu za Putinom zbog zločina kao što je navodna deportacija maloletnika iz Ukrajine u Rusiju.

Centar je otvoren u okviru Eurojusta, a očekuje se da će prikupiti dokaze i pripremiti ciljane optužnice protiv počinilaca.

Uključeni pravosudni organi ne isključuju mogućnost krivičnog gonjenja ruskog rukovodstva.

U rad centra uključeni su Ukrajina, nekoliko zemalja EU, kao i Međunarodni krivični sud (MKS). Centralna baza podataka za dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti i genocidu ranije je uspostavljena u okviru Eurojusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.