EU poziva Britaniju da se u potpunosti drži potpisanog sporazuma o razlazu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2020, 13:48

EU poziva Britaniju da se u potpunosti drži potpisanog sporazuma o razlazu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji predstavlja 27 zemalja EU, pozvao je danas britansku vladu da u potpunosti primeni već potpisan sporazum o povlačenju iz Evropske unije.

"Vreme je da britanska vlada preuzme svoje odgovornosti", rekao je Mišel posle telefonskog razgovora sa irskim premijerom Majklom Martinom.

Britanska vlada u sredu je podnela Parlamentu predlog zakona kojim se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << delom poništava već potpisan sporazum o razlazu Britanije i EU, što se smatra krešenjem međunarodnog prava, po priznanju samog britanskog premijera Borisa Džonsona.

On međutim ipak planira da se taj predlog zakona od sutra razmatra u donjem domu britanskog Parlamenta gde on ima većinu od 80 mesta.

Na svom Tviter nalogu Mišel je takođe rekao da je "u pitanju međunarodni kredibilitet potpisa Velike Britanije".

Posle formalnog izlaska Velike Britanije iz EU 31. januara, Britanija i EU počeli su pregovore o njihovim budućim trgovinskim i bezbednosnim odnosima. Međutim pregovori tapkaju u mestu i izgleda da će biti teško postići trgovinski dogovor između dve strane kojim treba da se izbegne ponovno uvođenje carina.

Dogovor treba da se postigne do kraja godine dokle traje prelazni period tokom koga Britanija još primenjuje propise EU iako je formalno izašla iz Unije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kvaka 23: Sporazum u Vašingtonu je obećanje, nije pravno obavezujuć

Izvor: JužneVesti.com, 14.Sep.2020, 08:39

Da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan u Vašingtonu vid obećanja, ali ne i pravno obavezujuć, rekao je u emisija Kvaka 23 redovni profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Notingemu Marko Milanović. On smatra da su dešavanja u Beloj kući izvedena...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.