EU poziva BiH da sprovede ekonomske projekte

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poziva BiH da sprovede ekonomske projekte

Zvaničnici kažu da će inicijative koje finansira EU pomoći ekonomski rast i antikorupcijska nastojanja.

18/06/2014

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke -- 18.6.2014.

EU poziva BiH da ostvari tri inicijative kako bi uspostavila socijalnu i ekonomsku stabilnost u zemlji.

Ove inicijative, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rezimirane u zaključcima Spoljnopolitičkog saveta EU u aprilu, treba da budu sprovedene uprkos štetama izazvanim poplavama u maju, rekao je portparol specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Megafi.

Inicijative podrazumevaju da zemlja koristi pomoć EU kako bi pripremila nacionalni reformski program, uspostavila zajedničku radnu grupu EU-BiH da bi se ubrzali projekti implementacije projekata koje finansira EU i uspostavila strukturni dijalog o pravosuđu u cilju proširenja antikorupcijskih nastojanja.

EU traži da zemlja spovodi te projekte, što će zahtevati da političari prihvate pomoć EU i pokrenu inicijative.

Megafi je rekao da su ta nastojanja deo ukupnih inicijativa EU usmerenih na podršku ekonomskom upravljanju u BiH, jačanje konkurentnosti, kao i na stimulisanje ekonomskog rasta.

„Zatražićemo od nadležnih vlasti i civilnog društva da sarađuju sa nama, još pre oktobarskih izbora, kako bi se razvile i sprovele konkretne ekonomsko-strukturalne reforme i kako bi se oživela ekonomija, te počela stvarati radna mesta“, dodao je Megafi.

Prema komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, civilno društvo će biti uključeno u sve inicijative i očekuje se da pogura poitičare da sarađuju sa civilnim sektorom.

Megafi je naveo da će se Evropska komisija fokusirati na bolje ekonomsko upravljanje u svim zemljama regiona, a BiH će biti jedna od prvih zemalja koje će imati koristi od ovog novog pristupa.

„Pomoći ćemo Bosni i Hercegovini da izradi Nacionalni program ekonomske reforme. To će podstaći reforme i aktivnosti kako bi se rešio problem nefunkcionalnog tržišta rada, ostvarila bolja koordinacija ekonomske i fiskalne politike, te stvorilo bolje okruženje za poslovanje“, izjavio je Megafi za SETimes.

Zoran Pavlović, izvršni direktor i osnivač menadžment konsalting kompanije Havrex, rekao je za SETimes da će svaka ekonomska pomoć biti korisna za BiH.

Prema informacijama Svetske banke, BiH ima najmanji ekonomski rast u Evropi. Prema tome, svaka podrška u oblasti ekonomije je više nego dobrodošla, rekao je Pavlović.

S obzirom da glavni prioritet inicijativa nije dugoročni razvoj, izjavio je SETimes-umakroekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran, obnova oblasti koje su pogođene teškim poplavama suviše će opteretiti ekonomiju zemlje da bi ti projekti mogli da funkcionišu.

„Nemoguće je ovu situaciju ignorisati i nastaviti sa ranijim planovima kao da se ništa nije dogodilo. Neophodan preduslov za održivi dugoročni razvoj je hitna sanacija nastalih šteta, za šta će biti potrebno puno više sredstava nego što je ranije moglo da se planira“, rekao je Gavran.

Koje još mere mogu da se preduzmu da bi se unapredila ekonomija u BiH? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.