Izvor: Deutsche Welle, 20.Jan.2023, 16:40

EU: povlastice za vlasnike superjahti

Evropska unija postigla je dogovor oko naknada za emisiju štetnih gasova. Ubuduće će u to spadati i pomorski saobraćaj. Ipak, postojaće izuzeci, između ostalog i za superjahte, piše nemački javni servis NDR.

Jahte troše ogromne količine goriva, 350, 500 ili čak 1.000 litara dizela i to po satu. Što je brod veći, veća je i potrošnja. Što je veća potrošnja, to se u atmosferu ispusti više gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Samo tokom jednog sata >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << plovidbe, jahte ispuste više od jedne tone ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova. Takozvane superjahte godišnje u atmosferu ispuste više hiljada tona štetnih gasova. Poređenja radi, jedan stanovnik Nemačke godišnje proizvede oko jedanaest tona štetnih gasova.

Vlasnici ili oni koji iznajmljuju jahte moći će komotno da nastave svoju potrošnju, jer ne potpadaju pod nove regulacije Evropske unije za naknade za štetne emisije.

Superjahte izuzetak 

Od 2005.  veća industrijska postrojenja moraju da kupuju takozvane sertifikate za emisiju štetnih gasova, a od 2012. na to su obavezni i avio prevoznici na letovima unutar Evrope. Prošle godine EU je odlučila da proširi ove naknade i na druge aktere.

pročitajte još: Kad su bogati previše bogati?

Tako će ubuduće sertifikate morati da kupuju i oni koji koriste drumski saobraćaj, ali i građevinska industrija. Proširenje regulacije odnosiće se i na brodski saobraćaj, što mnogi smatraju napretkom.

Međutim, pravilo će obuhvatati najpre velike putničke brodove odnosno kruzere, ili teretne brodove, sa više od 5.000 tona emisija. Oni će od 2024. morati da kupuju CO2 sertifikate, kao svojevrsnu taksu za emisiju gasova.

Evropska komisija je na upit NDR-a potvrdila da se ovo pravilo najpre neće odnositi na komercijalne aktere, odnosno privatne vlasnike čamaca i jahti, nezavisno od njihove veličine. To znači da milijarderi koji poseduju takozvane superjahte neće morati da kupuju ove sertifikate, ukoliko je koriste za sopstvene potrebe.

Veliki zagađivači 

Američki naučnici Beatris Baros i Ričard Vilk analizirali su emisije jahti 20 milijardera. „Velike jahte koje poseduju milijarderi prednjače po emisijama štetnih gasova“, kažu naučnici.

Jahta snimljena u Monaku

„Bogati vlasnici jahti samo tokom jednog letnjeg dana proizvedu više zagađenja atmosfere nego većina ljudi tokom celog života, ali političari ih i dalje ne diraju“, ističe Jakob Armstrong iz nevladine organizacije Transport i okolina.

U Evropi, kako Armstrong navodi, postoji oko 1.500 većih jahti, a one u proseku emituju oko 725 tona ugljen-dioksida godišnje i biće isključene iz pravila EU.

pročitajte još: Siromašni, a imaju jahte i avione?

Evropska komisija, pak, napominje da te jahte ne koriste svi vlasnici, već da ih delom iznajmljuju. To se onda smatra komercijalnim korišćenjem brodova, što potpada pod novu regulativu i znači da bi morali da se kupuju sertifikati, zaključuju iz Komisije.

Komisija, međutim, ne otkriva koliko je takvih jahti. Izvesno je da se radi o malom brodu, piše NDR. Kao opravdanje za to da se velike jahte izuzmu iz nove regulative EU, navodi se da su veliki putnički i teretni brodovi zaslužni za oko 90% emisija u brodskom saobraćaju.

Kako je u avionskom saobraćaju? 

Rasmus Andersen iz nemačkih Zelenih kaže da će se njegova stranka i dalje boriti da takozvana „dekarbonizacija brodskog saobraćaja bude poštena i sveobuhvatna“ i dodaje kako je to cilj koji ne podržavaju konzervativci, liberali i socijaldemokrate. „Ko sebi može da priušti jahtu, taj može sigurno i da plati svoj doprinos zaštiti klime“.  Ipak, za sada to neće biti slučaj.

Izuzeci postoje i u avio saobraćaju, odnosno za vlasnike privatnih aviona. Mnogi vlasnici privatnih letelica ostali su ispod granice po pitanju emisije štetnih gasova. Svi oni koji su iznad moraju da kupuju sertifikate. Ko leti privatno ili koristi avio saobraćaj za svoju firmu, sme i ubuduće besplatno da ispusti 1.000 tona CO2. Kod komercijalnih prevoznika, na primer firmi koje iznajmljuju avione, granica je čak 10.000 tona.

(ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.