EU pomaže Srbiji u rešavanju izbegličke krize

Izvor: RTS, 08.Okt.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomaže Srbiji u rešavanju izbegličke krize

Evropska komisija odobrila je dodatnih 17 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za rešavanje problema izbeglica, saopšteno je iz sedišta EK u Briselu.
Deset miliona evra abiće namenjeno jačanju kapaciteta Srbije i Makedonije za prihvat i smeštaj izbeglica i za kontrolu granica, dok preostalih sedam miliona predstavlja humanitarnu pomoć, prenosi Tanjug. 

Odluka o dodatnim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Srbiju i Makedoniju objavljena je uoči zajedničkog sastanka ministara policije i pravde zemalja članica EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana u Luksemburgu. 
Evropska unija pružiće humanitarnu, finasijsku i stručnu pomoć Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana za rešavanje izbegličke krize, stoji u nacrtu zajedničke deklaracije ministarske konferencije u Luksemburgu, u koju je uvid imao RTS.  
U ime Srbije na konferenciji o ruti migranata preko Istočnog Sredozemlja i Zapadnog Balkana učestvuju ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.
Sastankom koji okuplja ministre spoljnih i unutrašnjih poslova EU, Zapadnog Balkana, Turske, Libana i Jordana, predsedavaće visoka predstavnica EU Federika Mogerini i ministar za migracije i azil Luksemburga, Žan Aselborn.
U nacrtu zajedničke izjave pozdravljaju se spremnost Srbije i Makedonije da pruzmu svoj deo odgovornosti u pružanju pomoći hiljadama ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita.
Deklaracija naglašava se da će zemljama Balkana biti pružena osnovna humanitarna pomoć, ali i pomoć u izgradnji prijemnih i smeštajnih kapaciteta. Podrška će biti usmerena i na bolje upravljanje i kontrolu granica, kako bi se omogućila brza registracija izbeglica i migranata, obrada zahteva za azil i vraćanje onih koji nemaju pravo na zastitu.
Na konferenciji se očekuje dogovor o pojačanoj pomoći Turskoj, Libanu i Jordanu, zemljama koje su već prihvatile oko četiri miliona izbeglica iz Sirije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.