EU pomaže Srbiji i BiH u oporavku od poplava

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomaže Srbiji i BiH u oporavku od poplava

Pomoć međunarodne zajednice unapređuje bilateralne odnose, regionalnu saradnju i proces integracije u EU.

06/08/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 6.8.2014.

Da bi pomogla u prevazilaženju posledica razarajućih majskih poplava, Evropska komisija je prikupila 1,8 milijardi evra humanitarne pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (BiH) tokom donatorske konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << organizovane u Briselu.

Na tom događaju 16. jula okupile su se delegacije iz preko 60 zemalja, predstavnici građanskog društva i privatnog sektora i 23 međunarodne organizacije.

„Konferencija je ponovo pokazala veliku solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i uspela je mobilisati obećanja u iznosu od ukupno 809,2 miliona evra za Bosnu i Hercegovinu i 995,2 miliona evra za Srbiju“, navodi se u saopštenju EU.

Prema rečima predsednika Tomislava Nikolića, koji je vodio srpsku delegaciju na konferenciji, poplave su samo u Srbiji izazvale štetu u iznosu od oko 1,5 milijardi evra.

„Srbija vam je zahvalna što ste se odazvali i pokazali spremnost da date preko potrebnu podršku i pomognete mojoj zemlji i Bosni i Hercegovini“, rekao je Nikolić tokom konferencije. „Očekujem da ćete vlade vaših zemalja detaljno upoznati sa posledicama poplava i da ćete u skladu s vašim mogućnostima naći način da nam pružite adekvatnu pomoć.“

Dvadeset tri članice ponudile su humanitarnu pomoć za vreme poplava, a u dve zemlje upućeno je 800 humanitarnih radnika, pa je oporavak od poplava postao do sada najveći humanitarni poduhvat EU.

Dejan Jovović, član Naučnog društva ekonomista Srbije i bivši savetnik Privredne komore Srbije, kaže da pomoć EU ohrabruje zvaničnike i građane.

„Ova katastrofa nas je zbližila sa susedima, EU i celokupnom međunarodnom zajednicom. Sredstva prikupljena u Briselu premašila su očekivanja i ohrabrila nas, jer ne možemo sami da se nosimo sa oporavkom od poplava. Tu je duboka ekonomska kriza koju građani mogu da osete, a sada kada vide da EU polkšava da pomogne osetiće određenu sigurnost jer nisu sami i izolovani“, rekao je Jovović za SETimes.

Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za obnovu i oporavak od poplava, kaže da je svaka pomoć dobrodošla i važna za Srbiju. On dodaje da će oporavak pomoći Srbiji da unapredi svoju međunarodnu reputaciju, kao i poverenje građana u EU.

„Radimo ovo da bismo ojačali međunarodni kredibilitet naše zemlje i verujemo da ćemo pokazati EU i celokupnoj međunarodnoj zajednici da možemo da se nosimo sa takvim procesom u skladu sa međunarodnim standardima, posebno onim povezanim sa transparentnošću i kvalitetom“, rekao je Blagojević.

„Ako pogledate strukturu donacije, očigledno je da će ovaj proces podstaći rešenost građana da Srbija nastavi svoj put ka EU“, rekao je on.

EU kaže da će sredstva pomoći građanima da obnove kuće i javne objekte pre zime, kao i snabdevanje vodom i energijom. Sredstva će takođe biti usmerena na upravljanje i zaštitu od poplava, sprečavanje katastrofa i ponovnu izgradnju transportne i energetske infrastrukture.

EU kaže da je za upravljanje rečnim slivom neophodna regionalna saradnja, s obzirom da BiH i Srbija dele isti sliv.

Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, kaže da je konferencija u Briselu bila „uverljiv prikaz naše saradnje“.

„Ovaj zajednički apel da zajedno obnavljamo čini nas još odlučnijim da nastavimo da radimo rame uz rame. Pogodila nas je prirodna katastrofa strašnih proporcija. Pogodile su nas najveće kišne padavine i najgore poplave u poslednjih 120 godina“, rekao je on.

Komesar za proširenje EU Štefan File kaže da će propratna konferencija biti održana za šest meseci.

„Šest meseci od danas, kada će biti organizovana propratna konferencija, verujem da će hitni radovi biti završeni i da će, zahvaljujući vašem napornom radu i našoj solidarnosti, obnova daleko odmaći. Takođe se nadam da ćemo moći da kažemo da preduzimamo mere kojima bi se osiguralo da buduće poplave nikada ne izazovu isto razaranje“, dodao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.