EU optužila Rusiju

Izvor: B92, 24.Sep.2021, 22:17

EU optužila Rusiju

Brisel -- Neke od država članice EU primetile su zlonamerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa ruskom državom.

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusku Ferderaciju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbednost, demokratske vrednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Zzosep Borelj.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju "zlonamerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokusavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.