EU odobrila: Mađarska i Rusija potpisuju važan dokument

Izvor: B92, 05.Jun.2023, 18:35

EU odobrila: Mađarska i Rusija potpisuju važan dokument

Mađarska i Rusija će ove nedelje finalizovati izmenu ugovora o proširenju nuklearne elektrane Pakš, saopštio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je na Fejsbuku, nakon sastanka sa direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim, rekao da će promene otvoriti put za ubrzanje procesa proširenja nuklearne elektrane, prenosi Blumberg.

Prošlog meseca, Evropska unija je odobrila izmenu ugovora za koju je Sijarto naveo da će omogućiti da dva nova nuklearna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bloka budu aktivirana do ranih 2030-ih godina.

Sijarto je ranije izjavio da izmene ugovora o izgradnji i finansiranju novih blokova nuklearne elektrane "Pakš" imaju cilj otklanjanje kašnjenja, kao i da će ruska državna kompanija "Rosatom" ostati glavni izvođač radova", prenele su RIA Novosti.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine sa Rusijom, Mađarska namerava da proširi elektranu "Pakš" sa dva reaktora ruske proizvodnje od kojih je svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Elektrana je smeštana kod Dunava, 75 kilometara od severne granice sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.