EU odlučila da pojača uticaj u Indo-pacifičkom regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 13:30

EU odlučila da pojača uticaj u Indo-pacifičkom regionu

Evropska unija odlučila je danas da pojača svoj uticaj u Indo-pacifičkom regionu, koristeći područja od bezbednosti do zdravlja kako bi zaštitila svoje interese i suprotstavila se rastućoj moći Kine, iako blok insistira da njegova strategija nije usmerena protiv Pekinga.

Predvođeni Francuskom, Nemačkom i Holandijom, koje su prve utvrdile način za produbljivanje veza sa zemljama poput Indije, Japana i Australije, 27-člani blok želi da iskoristi plan u povoju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokaže Pekingu da je protiv širenja autoritarizma, preneo je Rojters.

Evropski blok smatra da bi EU trebalo da ojača svoj strateški fokus, prisustvo i akcije u Indo-pacifičkom regionu zasnovane na promociji demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i međunarodnog prava, naveli su ministri spoljnih poslova EU u saopštenju.

Diplomate su ocenile da plan nije antikineski.

Nakon dokumenta na 10 stranica uslediće detaljnija strategija u septembru, složili su se ministri spoljnih poslova na video konferenciji, uz poruku da će težiti saradnji sa partnerima istomišljenicima kako bi podržali osnovna prava u Indo-pacifičkom regionu.

Plan bi mogao da znači veći diplomatski angažman EU o

indo-pacifičkim pitanjima, više osoblja EU i ulaganja u region i moguće veće bezbednosno prisustvo kao što je slanje brodova kroz Južnokinesko more ili angažovanje Evropljana u australijskim patrolama, mada svi detalji još nisu dogovoreni.

Iako se Kina ne pominje detaljno, jezik u saopštenju EU je zapravo podrška pristupu Sjedinjenih država Kini, a usled zabrinutosti da Peking sprovodi tehnološku i vojnu modernizaciju koja preti Zapadu i njegovim trgovinskim partnerima u Aziji.

Diplomate EU navode da zemlje Indo-pacifičkog regiona žele da EU bude aktivna u regionu kako bi održala otvorenu trgovinu i osigurala da ne moraju da biraju između Pekinga i Vašingtona, koji se više konfrontiraju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.