EU odlučila: Odmah pojačati kontrolu na granicama

Izvor: B92, 20.Nov.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odlučila: Odmah pojačati kontrolu na granicama

Lideri EU saglasili su se da odmah pojačaju kontrolu svih putnika, uključujući i građane evropskih nacionalnosti, na izlaznim granicama šengenske zone.

Na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu usvojena je odluka o pooštrenoj kontroli granica Unije.

Šefovi diplomatija EU dogovorili su se da od marta sledeće godine započnu sistematske i redovne kontrole i državljana EU na spoljnim granicama Šengena.

Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od sadašnje situacije u kojoj su kontrole samo privremene i uglavnom vizuelne, nove oštrije kontrole podrazumevaju proveru identiteta putnika i upoređivanje sa podacima iz elektronske baze.

Uvažen je i zahtev Francuske koji se odnosi na formiranje jedinstvenog registra putnika u avio-saobraćaju čiji je glavni cilj da obezbedi jedinstvene i preciznije podatke u to koji i čiji državljani odlaze na ratište u Siriju, a potom se vraćaju u Evropu.

Na sastanku nije bilo reči o opštoj suspenziji slobodnog kretanja u okviru prostora od 26 zemalja koje su članice šengenske zone, navodi dopisnik RTS-a.

Ministar unutrašnje bezbednosti Luksemburga Etjen Šnejder navodi da suočena sa varvarizmom i terorizmom, Evropa mora da bude ujedinjena sa Francuskom.

U saopštenju je Šnejder naveo da je odluka o održavanju vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde EU doneta u dogovoru sa francuskim vlastima.

Šnejder se posle napada u Parizu sastao sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom i evropskim komesarom sa migracije Dimitrisom Avramopulosom.

"Građani Evrope očekuju brz, konkretan i efikasan odgovor Evropske unije", navodi se u zajedničkom saopštenju trojice zvaničnika.

Cilj sastanka je da se obezbedi "snažan i ujedinjen odgovor Evrope", ističe se u saopštenju, prenosi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, koji je učestvovao u radu vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde u Briselu, najavio je nove mere koje će ojačati kontrolu na spoljnim granicama i za državljane EU.

Ostojić je, nakon sastanka, rekao da su dva najvažnija zaključka dogovor o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) na letovima unutar EU-a te jačanje kontrole na spoljnim granicama.

"Odluka o PNR-u i o sustavnoj kontroli na spoljnim granicama, najvažniji su zaključci današnjeg sastanka. To se ne odnosi samo na Šengen nego na spoljne granice EU-a na kojima bi se sprovodila sistemska kontrola ne samo za građane iz trećih zemalja, nego i za državljane EU", rekao je Ostojić, preneo je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.