EU odložila viznu liberalizaciju za Kosovo, Tursku, Gruziju

Izvor: RTS, 01.Jun.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odložila viznu liberalizaciju za Kosovo, Tursku, Gruziju

Države EU odložile su viznu liberalizaciju sa Kosovom, Turskom, Ukrajinom i Gruzijom, javlja "Rojters" pozivajući se na izvore Evropske delegacije.
Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim sa ove četiri zemlje, navode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvori EU, prenosi Rojters.
I prištinski Zeri je objavio da Evropski parlament i Savet ministara EU neće doneti odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo pre jeseni ove godine.
Kada je reč o Turskoj, Brisel kaže da Turska napreduje u ispunjavanju 72 kriterijuma za ukidanje viza ali s obizirom na to da će Ankara propustiti rok krajem juna, verovatnije je da će vize biti ukinute tek na jesen.
Ambasadori EU su razgovarali o sličnom dogovoru sa Gruzijom ali odluka o tome nije doneta. Moguće je da će se to pitanje ponovo razmatrati iduće nedelje pre nego što budu razgovarali o još kontroverznijem pitanju Ukrajine.
Holandija, koja trenutno predsedava Uniji, zakazala je tehničke sastanke o Ukrajini tek nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova u Luksemburgu 9. i 10. juna, što je znak da pre toga verovatno neće biti doneta odluka o Kijevu.
Posle zamaha od pre nekoliko nedelja podstaknutog dogovorom EU i Ankare o smanjenju priliva izbeglica i migranata u Evropu, pregovori o viznoj liberalizaciji su zapeli zbog odbijanja Turske da promeni svoje zakone protiv terorizma.
Slabljenje zamaha je iskomplikovalo situaciju i za druge tri zemlje, kažu diplomate, a vreme do letnje pauze polako ističe.
Evropski parlament koji treba da usvoji ovakve sporazume održaće poslednje sednice od 4. do 7. jula a zatim će nastaviti s radom tek sredinom septembra.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.