Izvor: RTS, 10.Feb.2022, 14:44

EU odgovorila Rusiji u ime svih država članica; Lavrov: To vodi prekidu dijaloga

Evropska unija odgovorila je u ime svih 27 zemalja članica na poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o principu "nedeljivosti bezbednosti", što će, kako je Lavrov najavio, dovesti do prekida dijaloga. Umesto da svaka država članica pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe sa kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene, ocenio je Lavrov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dok u Ukrajini i Belorusiji počinju desetodnevne ranije najavljene vojne vežbe, tenzije u vezi sa krizom na istoku Evrope pojačavaju se i na diplomatskom planu.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su zemlje članice dobile od ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.
"Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prekid gomilanja vojnih snaga u Belorusiji i oko Ukrajine", poručio je Borelj na Tviteru.
Istovremeno, stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov objavio je da je primio odgovor EU na poruku Lavrova na temu "nedeljivosti bezbednosti", objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.
Brisel o detaljima odgovoraU diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da u zajedničkom pismu EU ponavlja svoju zabrinutost zbog trenutne situacije, ali naglašava da je, zajedno sa partnerima iz NATO-a, spremna za nastavak dijaloga sa Moskvom u cilju jačanja bezbednosnih prilika za sve.
U Briselu naglašavaju da neće ulaziti u "detalje odgovora" sve dok ne budu sigurni da je Lavrov "primio i razumeo poruku".
"Odgovor na pisanu poruku ministra Lavrova jutros je dostavljen ruskim predstavnicima u Briselu. Odgovor je napisao i potpisao visoki predstavnik Borelj u ime 27 zemalja članica EU koje su se, u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, složile da Borelj treba da odgovori Lavrovu u ime EU", kazao je Stano.
U pisanom saopštenju objavljenom tokom večeri u Briselu potvrđuje se da je Borelj poslao odgovor Lavrovu, na osnovu jednoglasne odluke 27 država članica Evropske unije.
"Pismo se bavi pitanjima koja je pokrenuo ministar Lavrov i ponavlja ponudu EU i njenih država članica da nastave dijalog sa Rusijom o načinima za jačanje bezbednosti svih", nagalšava Borelj u pismu.
Borelj podseća da EU ima zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i da je cilj EU 27 da deluju jedinstveno po svim pitanjima od ključnog zajedničkog interesa.
"Ovo uključuje i koordinaciju odgovora na pisma. Samo oni koji su zainteresovani da nas podele, doveli bi u pitanje takvu odluku", zaključio je Borelj.
Lavrov: Zajednički odgovor vodi prekidu pregovoraS druge strane, Lavrov je pred razgovore sa šeficom britanske diplomatije Liz Tras u Moskvi rekao da će, ako Brisel dâ zajednički odgovor na njegovu poruku, to voditi prekidu pregovora.

"Umesto da svaka država (članica) pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe sa ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije", rekao je Lavrov, navodi Tas.
Lavrov je na početku sastanka izrazio nadu da će Moskva i London uspeti da obnove mehanizme bilateralne saradnje, "kao i brojne međuresorne veze koje su prekinute prilično davno i ne našu inicijativu", dodajući da su odnosi između dve zemlje trenutno na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina.
Ruski ministar je, takođe, današnji sastanak sa ministarkom Tras okarakterisao kao susret bez presedana. "Današnji sastanak je bez presedana, pošto će praktično sutra naši ministri odbrane takođe razgovorati u Moskvi", primetio je ruski diplomata, a prenosi ruska agencija Tas.
"Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo", izjavio je Lavrov, prenosi Sputnjik.
Britanska ministarka Liz Tras upozorila je Rusiju da bi potencijalna invazija na Ukrajinu bila pogubna.
"Rat u Ukrajini bi bio poguban za ruski i ukrajinski narod i za evropsku bezbednost, a NATO je jasno stavio do znanja da bi svaki upad u Ukrajinu imao ogromne posledice i ozbiljne troškove", izjavila je Trasova.  
Stoltenberg: Rusija mora da bira između diplomatije i konfrontacijeU Briselu su se sastali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i britanski premijer Boris Džonson.
Stoltenberg je izjavio da Rusija mora da bira između diplomatskog rešenja krize ili suočavanja sa ekonomskim sankcijama Zapada i povećanog vojnog prisustva snaga NATO-a u istočnim zemljama Alijanse.
"Rusija ima izbor: mogu da izaberu diplomatsko rešenje, ali ako izaberu konfrontaciju, platiće visoku cenu", poručio je Stoltenberg.
Džonson je procenio da ukrajinska vojska trenutno broji 200.000 vojnika.
"Želim samo da naglasim da bi bila apsolutna katastrofa ako bi došlo do rata na ukrajinskom tlu, kao i da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića", upozorio je britanski premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.