EU očekuje rezultate dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: S media, 01.Jul.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU očekuje rezultate dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija je “optimistična” po pitanju sutrašnje, pete runde dijaloga Beogada i Prištine i očekuje da budu postignuti prvi konkretni rezultati i dogovor dveju strana.

Diplomatski izvori iz EU u Briselu ocenili su da će rezultati sutrašnjih razgovora zavisiti od “sveukupnog raspoloženja i političkog iskustva dveju strana”.

Očekujemo rezultate, ja sam optimista >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da će tokom sutrašnje runde dijaloga biti postignuti konkretni rezultati”, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik EU koji je tražio anonimnost.

Rompej: Predstoje važne odluke za Zapadni Balkan

Krasnići: Istraživanje Martijevih navoda do kraja jula

Josipović: Ulaskom Hrvatske u EU imaćete prijatelja (VIDEO)

Kako navode evropski zvaničnici, Beograd i Priština ostvarili su značajan napredak po pitanju slobode kretanja, a ostale teme o kojima će se sutra razgovarati su i matične knjige, katastar, energetika, telekomunikacije, carinski pečati i fakultetske diplome.

Izvori iz EU naglasili su da dogovori koji budu postignuti neće biti u formi “sporazuma” i neće biti potpisivani, nego će biti usvojeni kao “zaključci” koje je doneo predsedavajući dijaloga, odnosno posrednik u pregovorima ispred EU, Robert Kuper.

Na pitanje novinara da li se očekuje da se postigne i rešenje prema kojem će građani Kosova moći da putuju sa pasošima koje izdaju vlasti u Prištini, diplomata EU je odgovorio da “ne očekuje da će Srbija priznati ove pasoše” i precizirao da se u okviru dijaloga ne razgovara o pasošima nego o “ličnim dokumentima”.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.