EU očekuje donošenje zakona o finansiranju Vojvodine

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU očekuje donošenje zakona o finansiranju Vojvodine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je za Radio-televiziju Vojvodine da Evropska unija očekuje da Srbija usvoji zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije.
Maja Kocijančič je za RTV objasnila da je nivo autonomije suverena odluka Srbije, kao kandidata za članstvo u EU, ali da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istovremeno poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja.

"Evropska komisija je u više navrata pozivala na usvajanje ovog zakona u svojim godišnjim izveštajima. To je, ujedno, od suštinskog značaja za omogućavanje napretka u našim pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima", rekla je portparolka Evropske komisije.
Kocijančič je navela i da, uopšteno govoreći, kapaciteti i resursi nižih nivoa vlasti treba da odgovaraju njihovim odgovornostima, a da bi konsultacije sa lokalnim vlastima trebalo da budu osigurane kada je reč o zakonodavstvu sa lokalnim implikacijama.
"U tom smislu, mi procenjujemo u našem godišnjem izveštaju da Srbija treba da sprovede adekvatnu analizu kapaciteta i potrebe za resursima koji su neophodni kako bi se omogućilo ostvarivanje odgovornosti na lokalnom nivou i, štaviše, da lokalne vlasti treba da budu više konsultovane prilikom donošenja novog zakonodavstva koje ima lokalne implikacije", dodala je Kocijačičeva.
Komentarišući deo Izveštaja o napretku Srbije u kojem se izražava zabrinutost zbog slučajeva nasilja, zastrašivanja i neregularnosti na pojedinim lokalnim izborima, koji još uvek nisu istraženi, Maja Kocijančič je objasnila da su očekivanja EU u vezi sa lokalnim izborima ista kao i za bilo koje druge izbore u bilo kojoj demokratskoj zemlji.
"Oni treba da ispune međunarodne standarde, posebno da obezbede politički pluralizam, poverenje, transparentnost i odgovornost, bez prostora za zastrašivanja i nasilja", poručila je portparolka Evropske komisije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.