EU obnavlja 83 kuće u Svilajncu

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU obnavlja 83 kuće u Svilajncu

Evropska unija finansiraće obnovu i izgradnju 83 kuće u Svilajncu koje su oštećene i uništene u majskim poplavama.

Ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport prisustvovao je danas u Svilajncu uručivanju ugovora o donaciji za obnovu 74 kuće i izgradnju devet novih za najugroženije porodice.

Građevinski radovi na ovim kućama počeće krajem oktobra 2014. a Evropska unija će za to izdvojiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 615.000 evra kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Porodica Lazić sa troje dece, čiji je otac rudar Željko Miletić nedavno poginuo u rudarskoj nesreći, nalazi se među odabranim domaćinstvima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Porodica Lazić je propatila mnogo ove godine. Prvo su u maju ostali bez doma koji je uništila poplava, a posle nekoliko meseci i bez supruga i oca. Nažalost, izgubljeni život ne može da se nadoknadi, ali nadam se da će novi krov nad glavom doneti ovoj divnoj deci mogućnost da pristojno žive i izrastu u dobre i vredne ljude. Sve porodice, uključujući i Laziće, odabrane su tokom septembra po utvrđenoj metodologiji, kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija. Evropska unija će za oko 900 najranjivijih porodica u 24 opštine koje su bile najviše pogođene poplavama omogući rekonstrukciju kuća i izgradnju novih domova“, rekao je ambasador Evropske unije Majkl Devenport.

„Bez pomoći Evropske unije i Vlade Srbije, ne bismo sami mogli da obnovimo kuću“, rekao je Dragomir Lazić.

„Zbog teške situacije porodice Lazić, tražili smo da njihova nova kuća bude prva završena od ukupno devet, koje će se graditi sredstvima Evropske unije“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pakete za jesenju setvu, u kojima je po 250 kilograma semena pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva, danas je dobilo 193 poljoprivredna domaćinstva.

Evropska unija kroz Program pomoći poplavljenim područjima obezbeđuje podršku za oko 15.000 poljoprivrednih domaćinstava od osam miliona evra.

Tako će poljoprivrednici moći da obnove svoje voćnjake, povrtnjake i polja sa usevima, da zamene opremu, poprave mašine i dobiju stoku koju su izgubili.

„U narednim mesecima, ukupno oko 600 domaćinstava u Svilajncu dobiće sadnice voćki, stoku i stočnu hranu, opremu za poljoprivredu, staklenike i druga neophodna sredstva. Za to je izdvojeno oko 140.000 evra“, rekao je Devenport.

Majkl Devenport i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić obišli radove na obnovi vrtića “Dečja radost” u Svilajncu, koji je oštećen u poplavama u maju 2014.

Za završetak obnove najvećeg objekta ove ustanove, Evropska unija izdvojila je 230.000 evra kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, dok je Fond B92 obezbedio oko 130.000 evra. Rekonstrukciju dva prateća objekta finansirala je Fondacija “Novak Đoković”. Radovi koji obuhvataju zamenu oštećene stolarije i podova, malterisanje, krečenje, popločavanje, popravku krova i fasadu, biće završeni tokom novembra 2014.

„Evropska unija izdvojila je bespovratna sredstva da bi se otklonile posledice poplava u jedinom vrtiću u Svilajncu. Do sada je u Svilajncu već obnovljen objekat sa tehničkim kabinetima u sklopu Gimnazije, a u toku su radovi na Poljoprivredno-veterinarskoj školi. Ukupna vrednost obnove ovih objekata u Svilajncu iznosiće oko 360.000 evra“, rekao je Devenport.

„Očekujem da će već u decembru svi mališani iz Svilajnca moći da pohađaju vrtić, kao i pre poplava. Evropska unija je, zasigurno, najveći pojedinačni donator koji ulaže napore i sredstva u obnovu naše opštine“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

I Zorica Đorđević, direktorka vrtica “Decja radost” očekuje da če vrtić obnovljen do decembra

"Kako se odvijaju radovi, velika su nam očekivanja da već u decembru i za Novu godinu radimo punim kapacitetom", rekla je Đorđević.

„Drago mi je što vidim da obnova vrtića teče prema planu. Fond B92 finansirao je prvi deo radova odmah posle poplava, dok su partneri iz Evropske unije nastavili sa izvođenjem najvećeg dela radova da se objekat vrati u prvobitnu funkciju“, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svilajnac: EU obnavlja 83 kuće

Izvor: Šumadija Press, 23.Okt.2014, 12:00

Evropska unija finansiraće obnovu i izgradnju 83 kuće u Svilajncu, koje su oštećene i uništene u majskim poplavama.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.