EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

Izvor: Beta, 24.Nov.2020, 00:22

EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

Evropska unija je povodom francuskog predloga zakona o bezbednosti navela da novinarima treba omogućiti da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno.Portparol Evropske komisije izjavio je danas da članice EU, "kada usvajaju zakone iz oblasti bezbednosti, moraju da poštuju načelo proporcionalnosti" izmedju bezbednosti i gradjanskih sloboda, prenosi briselski portal Politiko."U kriznim vremenima je važnije nego ikada da novinari mogu da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno. Evropska komisija će proveriti konačni tekst zakona da se uveri da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom", rekao je portparol EK.Sporni predlog zakona, koji će poslanici donjeg doma francuskog parlamenta sutra verovatno usvojiti, odredjuje kao krivično delo objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namerom da im se nanese šteta.Francuska vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge gradjane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.U subotu su hiljade Francuza demonstrirale u Parizu i drugim gradovima protiv predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je Francusku da bi novi zakon "mogao da dovede do značajnih kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito prava na ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

Izvor: Danas, 24.Nov.2020

Evropska unija je povodom francuskog predloga zakona o bezbednosti navela da novinarima treba omogućiti da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.