EU o kandidaturi Srbije

Izvor: RTS, 12.Okt.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o kandidaturi Srbije

Evropska komisija danas objavljuje mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata, a datum početka pregovora biće razmotren naknadno.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer uručiće dans premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Dežer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će stav Komisije potom predstaviti na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prethodno će u Briselu evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Štefan File, predstaviti izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja - "Paket proširenja" za 2011. godinu.

Upućeni izvori u Briselu su, uoči predstavljanja mišljenja Komisije, rekli agenciji Beta da je Srbija je dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju, a da će datum početka pregovora biti razmotren naknadno - zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske komisije rekao je agenciji Beta da će u "mišljenju" biti navedeno da će datum o početku pregovora uslediti pošto se "srede i normalizuju" odnosi sa Kosovom, nastavi se dijalog sa Prištinom, otkloni zategnutost na severu Kosova i time ispuni "znani i nikakav novi uslov" dobre regionalne i susedske saradnje.

Diplomatski zvaničnici u Briselu navode da posebno Nemačka i Velika Britanija traže da najpre "nepovratnim putem krene sređivanje odnosa Beograda i Prištine" i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i odobravanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Međutim, većina je za to da se Srbiji odobri kandidatura, a naknadno datum pregovora, uz pomenuti uslov da se do decembra odnosi Beograda i Prištine značajnije poboljšaju.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji kažu da je pitanje datuma početka pregovora sa Srbijom "spominjano sasvim uzgredno", ali da toga nema u mišljenju Evropske komisije.

Na osnovu Izveštaja o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama Evropski savet će u decembru doneti konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.