EU o carinskom sukobu na Balkanu: Sve strane da poštuju SSP

Izvor: N1 televizija, 07.Avg.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o carinskom sukobu na Balkanu: Sve strane da poštuju SSP

Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stav Evropske unije da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

To je agenciji Beta danas u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takođe naglasio da " >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtev ministara trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mere Hrvatskoj.

Evropska komisija je "u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija", rekao je zvaničnik u sedištu EU, naglasivši da se trenutno procenjuje nastala situacija i "kako se nove mere poklapaju s obavezama".

Funkcioner u Briselu je dodao da "EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbegnu zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su danas na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 put, treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude usklađena sa prosečnom cenom u zemljama i EU.

Takođe su zatražili da se Evropska komisija da se uključi u rešavanje ovog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mera pred tom organizacijom.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća, ali da će biti prinuđene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU o carinskom sukobu na Balkanu: Poštujte SSP

Izvor: B92, 07.Avg.2017

Brisel -- Stav EU o odluci Hrvatske o povećanju takse na uvoz robe iz trećih zemalja jeste da "sve strane treba da poštuju obaveze" iz SSP...To je agenciji Beta danas u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takođe naglasio da "Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku...

Nastavak na B92...

EU poziva na poštovanje SSP-a

Izvor: Capital.ba, 08.Avg.2017, 11:16

BEOGRAD/BRISEL – Sve strane trebaju poštovati obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU i zemalja regije, stav je Evropske unije povodom  trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda, prenose agencije.  “Evropska komisija još...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.