“EU nema pravo da govori Mađarskoj gdje da kupuje gas”

Izvor: Capital.ba, 05.Sep.2023, 08:04

“EU nema pravo da govori Mađarskoj gdje da kupuje gas”

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je EU izgubila sva prava da govori Mađarskoj gdje da kupuje prirodni gas nakon što je odbila da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture. FOTO: Agencije “Uspjeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu“, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti sa azerbejdžanskim kolegom DŽejhunom Bajramovim. On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI. “Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbjednost Mađarske, a Azerbejdžan je `izvodljiva alternativa` za Evropu kao i za Mađarsku“, dodao je Sijarto. On je istakao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmjena dvije zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije. Sijarto je pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha poslije rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara. “Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011. godine, u Evropi su nas gledali sa prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsjednikom /Ilhamom/ Alijevim u Bakuu“, istakao je Sijarto. On je rekao da Mađarska i Azerbejdžan nisu prijatelji samo zato što se ispostavilo da Baku ima prirodni gas. Bajramov je ocijenio da je prvi sastanak azerbejdžansko-mađarskog strateškog dijaloga bio veoma produktivan. “Imali smo veoma produktivan prvi sastanak azerbejdžansko-mađarskog strateškog dijaloga i vodili smo detaljne razgovore o daljem produbljivanju naše višestruke saradnje“, napisao je Bajramov na društvenoj mreži “Iks”. Srna Чланак “EU nema pravo da govori Mađarskoj gdje da kupuje gas” се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Mađari jasni: EU je izgubila sva prava

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Sep.2023

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Evropska unija “izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas”. “Uspeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.