EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Izvor: RTS, 14.Jun.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju vratiti ponovo, najverovatnije na jesen, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.
Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa dve balkanske zemlje i onih koji su podržale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preporuku Evropske komisije da se pristupni pregovori otvore već u junu.

Sadašnji nacrt odluke o kojem i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici zemalja članica kaže da će se EU "vratiti ovom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine".
Međutim, konačna formulacija biće poznata možda tek na sastanku Saveta ministara 18. juna, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana u procesu proširenja i o tome usvojiti zaključke.
U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, u koje spadaju istočnoevropske članice – Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni već u julu.
Sa druge strane, skeptične zemlje, Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine.
Nemačka kancelarka Angela Merkel već je prenela makedonskom premijeru Zoranu Zaevu da će Bundestag o otvaranju pregovora odlučiti u septembru.
Iako mnogi u Briselu Albaniju i Severnu Makedoniju posmatraju u paketu, neke zemlje članice već su naznačile da će zeleno svetlo dati samo Skoplju, pa nije isključeno da će doći do "razdvajanja" dve zemlje i da Albanija ni do kraja godine ne otvori pregovore, ocenjuju izvori u Briselu.
Savet ministara opštih poslova EU će 18. juna na zasedanju u Luksemburgu usvojiti detaljne zaključke o procesu proširenja i napretku pojedinačnih zemljama, uključujući i Srbiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri EU u utorak o proširenju, na jesen zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2019, 15:18

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izveštajima Evropske komisije (EK) o reformama na Zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude reči i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu...Ali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.