EU neće podržati projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU neće podržati projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“

Evropska Unija i Evropska komisija neće podržati projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, ali ovde nema reči o novim sankcionim merama ka Rusiji, izjavio je šef direktorata EK Dominik Ristori.

Kako je rekao, „Severni tok 2“ nije u skladu sa planom diversifikacije evropskog tržišta energenata.


„Čak i da gasovod bude izgrađen, on neće dobiti našu podršku“, istakao je Ristori.


Po njegovim rečima, na današnji dan EK razmatra dva puta dalje akcije, "ne više i ne manje".

Kako je rekao, Evropska komisija trenutno radi na tome da osmisli kako će se postaviti u budućnosti po tom pitanju.

Prvi od ovih načina predviđa "obezbeđivanje mandata za pregovore sa Ruskom Federacijom o `Severnom toku` ", a drugi  izmene u direktivi EU o gasu kako bi se proširili zahtevi ove direktive na sve gasovode, uključujući i gasovode iz trećih zemalja.

On je rekao da je danas Evropski parlament već glasao za ovaj predlog, a sada Evropski savet raspravlja o tome koje izmene treba napraviti u ovoj direktivi.

On je dodao da će EK insistirati da "Severni tok 2" ispunjava principe evropskog zakonodavstva kao što su "transparentnost", "nediskriminacija", određena mera "razdvajanja" i "pristup treće strane mreži".

Zauzvrat, šef Ministarstva energetike Ukrajine Igor Nasalik rekao je da "Severni tok 2" nema nikakve veze sa diverzifikacijom isporuke gasa Evropi i ništa sa ekonomijom: "Ovo je čisto politički projekat usmeren protiv Ukrajine".

Takođe, juče je Finska odobrila izgradnju gasovoda "Severni tok 2", a prethodno i Nemačka.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

EK će podržati Kijev u pregovorima sa Moskvom o novom ugovoru o gasnom tranzitu

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2018

Evropska komisija će podržati Ukrajinu u pregovorima sa Rusijom o zaključivanju novog ugovora za tranzit gasa, saopštio šef Direkcije za energetiku EK Dominik Ristori, prenose RIA Novosti.. . "Mi ćemo pružiti podršku Ukrajini u pregovorima o tranzitu gasa nakon zaključenja tekućeg ugovora,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.