EU neće blokirati ulazak zemlje koja dokaže da je savršeni kandidat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU neće blokirati ulazak zemlje koja dokaže da je savršeni kandidat"

Bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Belgije Herman van Rompej izjavio je da je proces pristupanja Evropskoj uniji u potpunosti zasnovan na zaslugama kao i da je brzina procesa u rukama zemalja kandidata.

"Zato smatram da je bolje udvostručiti reforme koje još treba da se izvrše nego da se spekuliše o stavovima država članica. U stvari, na kraju dana, nijedna država članica EU neće blokirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulazak zemlje kandidata koja je dokazala da je savršena za pridruživanje porodici EU", rekao je van Rompej u intervjuu portalu Juropian Vestern Balkans (EWB).

Prema njegovim rečima, politiku proširenja EU prate reči i prevedena je na stotine miliona evra godišnje, odnosno finansijsku i materijalnu pomoć u širokom spektru, kako bi se pomoglo približavanje zapadnog Balkana, a naročito Srbije i Crne Gore kao zemlje kandidata porodici EU i pojačao razvojni potencijal zemlje.

Upitan da li smatra da je dobra ideja da se mesto evropskog komesara za proširenje poveri Mađarskoj koja se bori sa vladavinom prava, Van Rompej kaže da niko ne može da predvidi kako će neko raditi na bilo kojoj profesionalnoj poziciji i da je to slučaj i sa komesarima EU, bez obzira kojoj nacionalnosti propada.

Avramopulos: Ne dozvolimo da se Balkan "rebalkanizuje"

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos kaže da je Evropska komisija jasna kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da je odluka o nastavku evrointegracionog procesa za dve zemlje u rukama zemlja članica.

"Budimo vrlo pažljivi sa Balkanom. Ne dozvolimo da se Balkan rebalkanizuje na način na koji su se stvari tamo ranije dešavale", upozorio je Avramopulos.

Savet EU na sastanku u Luksemburgu juče nije uspeo da se dogovori oko novih koraka u procesu pristupanja EU.

Odluku o tome da li će i na koji način Skoplje i Tirana otvoriti pristupne pregovore o članstvu trebalo bi da donesu EU lideri koji se 17 i 18. oktobra sastaju u Briselu.

"Kada jednom postanete član komisije EU razumljivo je da se oslobodite svog nacionalnog identiteta i radite u zajedničkom interesu svakog evropskog građanina. Zato ćemo morati da odbacimo svaku sumnju prema svakom evropskom komesaru i sudimo o njemu ili njoj na osnovu njegovog ponašanja u EK , a ne u prošlosti", rekao je van Rompej.

Govoreći o tome da li je pravedno što su neke zemlje skeptične prema otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, van Rompej kaže da on lično podržava otvaranje pregovora sa obe države.

Kako je objasnio za Belgiju i mnoge druge članice najvažniji je integritet EU što znači da principi poput vladavine prava, jakih demokratskih institucija i fundamentalnih vrednosti, poput slobode izražavanja ostaju u centru pažnje EU.

Odgovarajući na pitanje kakva se poruka šalje zemljama Zapadnog Balkana kada Severna Makedonija nakon promene imena i rešenog spora sa Grčkom nije dobila zeleno svetlo za otvaranje pregovora, van Rompej objašnjava da bi države Zapadnog Balkana trebalo da se fokusiraju na svoj put i napredak.

"Pokrenute reforme ne treba da budu sprovedene samo da bi se olakšao put ka pridruživanju EU, već i radi sopstvenih zasluga. Reforme koje zahteva EU trebalo bi da budu sprovedene pre svega radi vas, građana Zapadnog Balkana, koji će imati koristi od boljeg upravljanja i pravilne primene demokratskih pravila i propisa", rekao je van Rompej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.